Sääennusteiden tuotannossa on ilmennyt ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2006

Oletko nähnyt isoja rakeita? Ilmoita havaintosi meille.

17.3.2006 12:00

Kuva: Kim Frisk

Ilmatieteen laitos kaipaa tutkimustarkoituksiin havaintoja suurista, vähintään 2 cm läpimittaisista rakeista. Havainnossa tulisi ilmoittaa:

  • tapahtumapaikka
  • tapahtuma-aika ja
  • mahdollisesti aiheutuneet vahingot niin tarkasti kuin mahdollista.
Kaikki raetapaukset tuoreimmista aina vuosikymmententakaisiin ovat tutkimuksen kannalta yhtä arvokkaita. Erityisen merkittäviä ovat havainnot, joiden tukena on valokuvia.

Peukalonpää on hyvä pienen ja suuren rakeen erottelija. Myös eurokolikkomme ovat hyviä vertailukohtia, koska kaikki ovat vähintään 2 cm halkaisijaltaan. Havaintoja vastaanottaa sähköpostitse Jari Tuovinen (etunimi.sukunimi@fmi.fi).

Isoja rakeita myös Suomessa

Kesäisiä ukkoskuuroja sävyttävät joskus rankatkin raekuurot. Toisinaan maa on valkoisenaan pienistä rakeista, mutta joskus taivaalta saattaa sataa huomattavan suuria jäärakeita, joiden halkaisija voi olla Suomessakin yli 5 cm. Tällaiset rakeet saavat aikaan suuria vahinkoja niin autoille, viljapelloille kuin muullekin irtaimistolle.

Raesateiden vahingollisuuden kannalta merkittävin tekijä on rakeiden läpimitta eli halkaisija. Suomessa on havaittu läpimitaltaan jopa 7 cm rakeita. Nämä jääkimpaleet eivät ole enää symmetrisen pyöreitä vaan hyvinkin kulmikkaita ja epämääräisen muotoisia.

Suuret rakeet ovat iso ongelma muun muassa Yhdysvalloissa, Keski- ja Etelä-Euroopassa, Kiinassa ja Intiassa. Suuret rakeet ovat tappaneet karjaa ja jopa ihmisiä. Maailman suurin rae havaittiin Yhdysvalloissa, Nebraskan osavaltiossa 22.6.2003, kun halkaisijaltaan noin 18 cm rae putosi taivaalta.

Rae- ja ukkoskausi alkavat samaan aikaan

Raekausi käynnistyy Suomessa touko-kesäkuun vaihteessa ja päättyy usein elokuun loppuun mennessä. Pieniä rakeita voi esiintyä kuitenkin raekauden ulkopuolella - esimerkiksi joulukuussa on joskus havaittu pieniä rakeita.

Etenkin huhti-toukokuussa kylmien pohjoisvirtausten yhteydessä ja joskus talvisin suojasäässä esiintyy pieniä valkoisia lumirakeita, jotka ovat halkaisijaltaan alle 0,5 cm. Ne ovat täysin vaarattomia ja ne saatetaan sekoittaa jäärakeisiin.

Merkittävimmät erot lumi- ja jäärakeiden välillä ovat koko (jäärakeet ovat aina halkaisijaltaan yli 0,5 cm) ja rakenne (lumirakeet valkoisia ja hauraita, jäärakeet kirkkaampia ja kovempia).

Rakeet syntyvät kuuropilvissä

Rakeet tarvitsevat syntyäkseen voimakkaita nousevia ilmavirtauksia, joita kuuro- ja ukkospilvissä esiintyy. Nousuvirtaukset kuljettavat kehittyvät raealkiot pilven yläosiin. Siellä ne jäätyvät ja kiinteytyvät kylmissä lämpötiloissa. Pilven yläosassa nousuvirtaus on alaosaa heikompi, jolloin pienet rakeet alkavat pudota ja kasvaa kokoa keräämällä pinnalleen kosteutta alemmista ilmakerroksista. Pienet rakeet ehtivät sulaa jonkin verran ennen kuin ne putoavat maanpinnalle, mutta suuret rakeet eivät ehdi sulaa juuri lainkaan suuremman putoamisnopeutensa takia.