Tiedotearkisto: 2006

Sää viilenee juhannukseksi

20.6.2006 12:00

Torstaina Suomen yli itään kulkee kylmä rintama sateineen ja ukkosineen. Juhannusaattona sataa eniten maan itäosassa, mutta muuallakin tulee yleisesti sade- ja ukkoskuuroja. Juhannusaattoiltana poutaisinta on lounaassa. Juhannusaattona ei enää ole helteitä vaan lämpötila on 20 ja 24 asteen välillä. Sateessa on viileämpää.

Kuva: Eija Vallinheimo

Juhannuspyhinä sadekuurot ovat yleisimpiä maan pohjoisosassa, mutta paikoin sadekuuroja tulee myös muualla. Aurinko paistaa ajoittain. Lämpötila on 20 asteen molemmin puolin.

Helteitä juhannuksena melko harvoin
Juhannuksena alkaa tavallisesti keskikesä myös sään puolesta. Juhannukseen mennessä tyypilliset päivän ylimmät lämpötilat ovat kohonneet vähän 20 asteen yläpuolelle. Lapissakin päästään juhannuksen tienoilla jo lähelle 20 astetta. Aamuyöllä, jolloin lämpötila on kesäisin alimmillaan, lämpötila käväisee 10 asteen vaiheilla, mutta alkaa nousta pian auringon lämmittäessä. Viimeksi lämpötiloiltaan tyypillinen juhannus koettiin vuonna 2004, joskin silloin satoi maan etelä- ja keskiosassa ajoittain reippaasti.

Huippuhelteissä juhannusta vietettiin viimeksi vuonna 1999. Tuolloin lämpötila oli laajalti 30 asteen yläpuolella. Helteistä huolimatta juhannuspäivänä satoi mm. Kokemäellä kaatamalla, peräti 72 millimetriä. Vastaavaa lämpöä tai kaatosadetta ole ei koettu 2000-luvun juhannuksina. Joko juhannusaattoon tai -päivään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikoilla keskimäärin kerran viidessä ja Lapissa keskimäärin kerran 10 vuodessa.

Erityisen sateinen ja kolea juhannus koettiin maan lounaisosassa viimeksi vuonna 2003, mutta tuolloinkin sää oli muualla maassa poutainen, joskin viileähkö.

Viime vuoden juhannusaattona maan etelä- ja keskiosassa kolkuteltiin 25 asteen hellerajaa. Lämpimintä oli Puumalassa, jossa mitattiin 26,2 astetta. Lämpimän aaton jälkeen juhannuspäivänä jäätiin koko maassa alle 20 asteen, Lapissa oli vain noin 13 astetta. Viime vuonna satoi maan etelä- ja länsiosassa muutamia millimetrejä, mutta Itä-Suomessa ja Lapissa vettä satoi paikoin 20 millimetriä.

Lisätietoja:

Kesäkuun säätilastoja
Juhannuksen säätilastoja

Ilmastopalvelusta saa lisätietoa nopeasti numerosta 0600 10601 (3,01 EUR/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)