Tiedotearkisto: 2006

Sääsatelliitti MetOpin laukaisu siirtyy eteenpäin

20.7.2006 12:00

Myös kolmas sääsatelliitti MetOpin laukaisuyritys Soyuz-/ST-kantoraketilla keskeytettiin. Alustavien tutkimusten mukaan keskeyttäminen juontui kantoraketin Baikonurissa sijaitsevasta maan tukiasemasta. Koska mitään riskiä ei missiossa haluttu ottaa, laukaisusta vastaava Starsem ja sen venäläiset yhteistyökumppanit sopivat laukaisun keskeyttämisestä yhdessä EUMETSATin ja ESAn kanssa 3 minuuttia ja 5 sekuntia ennen raketin irtautumista.

Kuva: EUMETSAT

Kantoraketti ja satelliitti kuljetetaan nyt pois laukaisupaikalta, ja suunnitelmat uuden laukaisupäivän määrittämiseksi aloitetaan.
Ensimmäinen laukaisuyritys maanantaina 17.7. keskeytettiin laukaisijan tukijärjestelmästä löytyneen virheellisen parametrin vuoksi. Toinen laukaisu tiistaina 18.7. keskeytyi laukaisijan viestijärjestelmän ongelman vuoksi pian sen jälkeen, kun laukaisijan polttoaineyksikkö oli käynnistetty uudelleen.

Kun Maan napoja kiertävä MetOp pääsee radalleen, sen odotetaan uudistavan tapaa havainnoida säätä, ilmastoa ja ympäristöä. Kolmen MetOp-satelliitin sarja kehittää merkittävästi sääennusteita ja tukee mm. ankarien sääilmiöiden ennustamista ja niistä aiheutuvien katastrofien vähentämistä. Satelliitin mukana olevat instrumentit tuottavat tietoa mm. ilmakemiasta ja tekevät mahdolliseksi jatkaa ja kehittää napa-alueiden otsoniaukon seurantaa.

Sääsatelliittien dataa käytetään sääennustusten tekoon, mutta myös mm. ilmakehän, ilmastonmuutoksen ja ilmanlaadun tutkimukseen. Lisäksi sääsatelliitteja käytetään monissa käytännön sovelluksissa, kuten lumisten alueiden tulkinnassa ja metsäpalojen paikantamisessa.

MetOp-satelliitin ovat kehittäneet yhteistyössä EUMETSAT ja Euroopan avaruusjärjestö ESA. MetOpissa on kaikkiaan 11 instrumenttia, joita ovat tuottaneet EUMETSATin ja ESAn lisäksi Ranskan avaruusjärjestö CNES ja USA:n kansallinen meri- ja ilmakehähallinto NOAA (NOAA).

EUMETSAT (The European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) on hallitustenvälinen organisaatio, joka kehittää ja ylläpitää 20 Euroopan maan meteoroogisia satelliitteja. Ilmatieteen laitos on Suomen edustaja EUMETSATissa.

Ilmatieteen laitos tiedottaa heti, kun uusi laukaisupäivä on tiedossa. Tilannetta voi seurata myös EUMETSATin sivuilta.