Tiedotearkisto: 2006

Sateet katkaisivat pitkän poudan

16.8.2006 12:00

Suomeen saapui tiistaina 15. elokuuta etelästä saderintama, joka liikkui tiistain aikana Etelä-Suomen yli pohjoiseen. Rintamaan liittyi rankahkoja sadekuuroja. Maahan eilen saapuneet sadekuurot katkaisivat paikoin pitkän poutajakson.

Kuva: Eija Vallinheimo

Tiistaina 15. elokuuta Etelä-Suomen yli liikkui matalapaineen osakeskus, johon liittyi voimakas saderintama ukkosineen. Ilmatieteen laitoksen mukaan eilisen päivän ja yön aikana satoi vettä maan itäosassa enimmillään 40-70 millimetriä. Sademäärät jäivät maan etelä- ja länsiosassa alle 10 millimetrin. Etelärannikolla sateet jäivät niukoiksi.

Suuret sadekertymät johtuvat matalapaineen itäpuolella olevasta lämpimästä ja kosteasta ilmamassasta. Venäjän metsäpalojen aiheuttamat savuhaitat ovat vähentyneet useilla paikkakunnilla tiistain vesisateiden ansiosta.

Pitkä poutajakso päättyi paikoin
Koko maassa ehti olla poutaa kolmen viikon ajan ennen sateita. Vain Ahvenanmaalla satoi muutamana päivänä heinäkuun lopussa. Erittäin vähän on saatu sateita jo kesäkuun loppupäivistä lähtien maan etelä- ja länsiosassa aina Oulun läänin länsiosaa ja Lapin läänin lounaiskolkkaa myöten.

Kuivimmilla seuduilla Uudellamaalla, Itä-Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa sademäärät ovat kesäkuun loppupuolelta lähtien jääneet alle 10 millimetrin. Muualla maassa kuurosateet ovat antaneet seitsemän viikon sademääräksi alle 35 millimetriä, mikä sekin on vain kolmannes vastaavan ajan keskimääräisestä.

Vain Keski- ja Pohjois-Lapissa sekä paikoin Pohjois-Karjalassa on kertynyt kesäkuun lopusta lähtien 50-100 millimetriä. Sadan millimetrin kertymä on tyypillinen määrä keskikesän sademääräksi.

Epävakainen sää jatkuu
Suomi kuuluu tällä hetkellä laajaan matalapaineen alueeseen, joka ulottuu Brittein saarilta Skandinaviaan. Saderintama on tällä hetkellä vähitellen heikkenemässä ja liikkuu hitaasti pohjoiseen, mutta vielä tänään päivällä voi tulla paikoin rankahkojakin kuuroja lähinnä Oulun läänin tienoilla.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää on epävakaista myös lähivuorokausien aikana. Kuurottaisia sateita esiintyy lähes koko maassa, paikoin on myös ukkosta. Sadetta kertyy maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Lapissa 10-20 millimetriä.

Lue lisää
Elokuun sään seuranta

Lisätietoja:

Tilastot Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 eur/min + pvm)

Säätiedot Palvelevalta meteorologilta puh. 0600 1 0600 (3,95 eur/min + pvm)