Tiedotearkisto: 2010

Lunta nyt lähes koko maassa

18.11.2010 15:16

Lähes koko maassa on lumisateiden jälkeen nyt lumipeite. Lumetonta on ainoastaan Ahvenanmaalla ja lounaisilla rannikkoalueilla.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo


Lumisadealue on kulkenut torstaina 18. marraskuuta maan etelä- ja keskiosan yli koilliseen. Eniten lunta on satanut Hanko-Savonlinna linjan itäpuolella. Lunta on satanut yleisesti 5–10 senttimetriä, paikoin yli 10 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan yli 10 senttimetriä lunta on Keski- ja Pohjois-Lapissa ja Kainuussa sekä suurimmassa osassa Pohjois-Karjalaa, Pohjois-Savoa ja Pohjois-Pohjanmaata. Myös maan eteläosassa on paikoin yli 10 senttimetriä lunta. Eniten lunta eli 36 cm oli tänä aamuna Inarin Kaamasessa.

Lunta on tällä hetkellä yleensä jonkin verran enemmän kuin keskimäärin marraskuun puolivälissä, sillä tilastollisesti 10 senttimetrin raja kulkee Kainuusta Länsipohjaan. Tilastojen mukaan ensimmäinen ehjä lumipeite on saatu tähän mennessä jo Ahvenanmaata ja lounaissaaristoa lukuun ottamatta koko maahan ja pysyvän lumipeitteen raja ulottuu Pohjois-Karjalasta Oulun tienoille. Lounaisrannikolle ja Ahvenanmaalle pysyvä lumipeite tulee tilastollisesti vasta vuodenvaihteen tienoilla. Vuosi sitten eli 18. marraskuuta 2009 lunta oli yleensä selvästi tämänhetkistä vähemmän, eli lumipeiteraja ulottui maan kaakkoisosasta Perämeren pohjoispuolelle ja yli 10 senttimetrin kinoksia oli Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Koillismaalla ja Keski-Lapissa.

Sää kylmenee vähitellen

Lumisadealue liikkuu maan etelä- ja keskiosan yli koilliseen. Lumisade on etelässä ja kaakossa paikoin runsasta. Vähitellen sateet väistyvät itään ja loppuviikolla korkeapaine pitää sään pääosin poutaisena. Rannikoille voi ajautua vielä joitakin lumikuuroja. Alkuviikolla paikalliset lumisateet yleistyvät, mutta sademäärät ovat kuitenkin vähäisiä. Alkuviikolla sää kylmenee Etelä-Suomea myöten. Päivälämpötila on -2 ja -15, pohjoisessa -5 ja -20 asteen välillä.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min + pvm)

Marraskuun säänseuranta
Lumitilastot