Tiedotearkisto: 2006

Ilmastonmuutostietoa kouluille

13.9.2006 12:00

Ilmatieteen laitos ja Ilmastonmuutoksen viestintäohjelma ovat tuottaneet TEE MUUTOS -lyhytfilmin, joka vastaa tiiviissä muodossa keskeisiin ilmastonmuutosta koskeviin kysymyksiin. Koulujen käyttöön on tehty myös sarjakuva, joka käsittelee ilmastonmuutosta nuorten omalla kielellä ja heitä kiinnostavalla tavalla.

Ilmastonmuutos on yksi Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen painopistealueista, ja laitoksen tehtävänä on tarjota tutkimustietoa hyödynnettäväksi päättäjille ja vaikuttajille sekä suurelle yleisölle.

- Ilmastonmuutoksesta on tänä päivänä runsaasti tutkimustietoa, ja tiedeyhteisö on yksimielinen ilmaston lämpenemisestä. Silti ilmastonmuutokseen liittyy suuren yleisön mielessä vielä paljon epätietoisuutta, toteaa Ilmatieteen laitoksen varapääjohtaja Mikko Alestalo.

Tähän epätietoisuuteen pyritään antamaan vastauksia Ilmastonmuutoksen viestintäohjelman ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyönä tuottamien lyhytfilmin ja sarjakuvalehden keinoin. Materiaalit on suunnattu erityisesti kouluille ja nuorille.

- Ilmastonmuutos näkyy ja kuuluu mediassa ja keskusteluissa jatkuvasti. Siksi erityisesti lapsille ja nuorille on tarpeen kertoa, mistä oikein on kyse. On myös tärkeää tiedostaa, että ilmastomuutosta voidaan vielä hillitä ja että on tahoja, jotka asiaan paneutuvat, Mikko Alestalo sanoo.

Ilmastonmuutos kuudessa minuutissa
Tee muutos -lyhytfilmi esittelee Ilmastonmuutoksen pähkinänkuoressa. Se vastaa moniin askarruttaviin kysymyksiin:

  • Mitä ilmastonmuutoksella tarkoitetaan?
  • Kuinka todellinen uhka on?
  • Voiko ilmastonmuutosta hillitä?
  • Voiko siihen varautua?
  • Voinko itse vaikuttaa ilmastonmuutokseen?
Dvd:n ovat tuottaneet Ilmastonmuutoksen viestintäohjelma ja Ilmatieteen laitos. Sisällön asiantuntijoina ovat toimineet Ilmatieteen laitoksen ilmastonmuutostutkijat. Filmin on toteuttanut Presentor.

Vakavaa asiaa sarjakuvan keinoin
Ilmasto on meille tärkeä -sarjakuva puhuu ilmastonmuutoksesta nuorten omalla kielellä ja heitä kiinnostavalla tavalla. Sarjakuvan alkuperäisversio on Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n tuotantoa. Englanninkielisen alkuperäistekstin on laatinut WMO:n Ilmastotieteen komission puheenjohtaja Y. Boodhoo, ja kuvittaja on S. Teeroovengadum. Suomen- ja ruotsinkielisen sarjakuvan sisältö on Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden hyväksymä.

Koulut voivat tiedustella sekä sarjakuvaa että dvd:tä Ilmatieteen laitokselta: viestinta@fmi.fi.

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Eeva-Kaisa Heikura
puh. (09) 1929 2230