Tiedotearkisto: 2006

Suomalaiskeksintö mullistaa avaruustutkimusta

12.12.2006 12:00

Kun elektronitykin suihku (siniset viivat vasemmalla) on päällä, sähköpurjeen lankoja ympäröi sähkökenttä (punainen katkoviiva), minkä seurauksena langat kokevat aurinkotuulen (vihreät nuolet) voimavaikutuksen. Siniset pinnat ovat aurinkopaneeleita, joista elektronitykki saa tehonsa. Todellisuudessa sähköpurjeen langat ovat paljon pitempiä ja niitä on enemmän kuin kuvaan on piirretty.

Sähköpurjetutkimukselle merkittävä apuraha

Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän säätiö on myöntänyt 11. joulukuuta Ilmatieteen laitoksen tutkija Pekka Janhuselle sähköpurjetutkimuksia varten 25 000 euron suuruisen apurahan.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Pekka Janhusen kehittämästä sähköisestä purjeesta saattaa kehittyä tulevaisuuden avaruusalusten merkittävä voimanlähde. Keksintö saattaa mullistaa avaruudessa tehtävää tutkimusta. Purjehtimista aurinkotuulen avulla avaruudessa ei tähän mennessä ole pidetty käytännössä mahdollisena. Kumpulan avaruuskeskuksessa tehty keksintö, ns. sähköinen purje, saattaa kuitenkin todistaa sen mahdolliseksi.

Purjeen avulla pieni avaruusalus voidaan laskelmien mukaan kiihdyttää jopa yli 50 km/s loppunopeuteen. Nopeudesta olisi suurta hyötyä esimerkiksi aurinkokunnan ulko-osien tutkimuksessa. Keskisuuria hyötykuormia voitaisiin puolestaan liikuttaa tavanomaisilla nopeuksilla entistä pienemmin kustannuksin, sillä sähköinen purje ei tarvitse lainkaan polttoainetta. Purje on rakenteeltaan kevyt ja melko yksinkertainen. Koska aurinkotuuli ei pääse tunkeutumaan Maan magnetosfääriin, sähköpurje soveltuu muille taivaankappaleille, aurinkokunnan ulko-osiin tai jopa lähelle Aurinkoa suuntautuvien tutkimusalusten voimanlähteeksi.

Sähköinen purje toimii siten, että pyörivästä avaruusaluksesta lasketaan ulos pitkiä ja ohuita metallilankoja, jotka varataan sähköisesti aurinkosähköllä toimivan elektronitykin avulla. Aurinkotuuli kohdistaa silloin lankoihin ja alukseen heikon mutta jatkuvan työntövoiman, jonka suuruutta ja suuntaa voidaan tietyissä rajoissa säätää sähköisesti. Lankojen pituudet ovat täysikokoisessa aluksessa kymmeniä kilometrejä.

Kumpulan avaruuskeskus tutkii sähköpurjetta yhteistyössä mm. Euroopan avaruusjärjestön kanssa. Avaruuskeskuksen toiminta perustuu Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston Fysikaalisten tieteiden laitoksen väliselle yhteistyölle. Kumpulan avaruuskeskus perustettiin 1. tammikuuta 2006.

Lue lisää
Sähköisestä aurinkotuulipurjeesta

Lisätietoja:

vanhempi tutkija Pekka Janhunen, puh. (09) 1929 4635