Tiedotearkisto: 2010

Marraskuun pakkasennätykset saattavat rikkoutua

29.12.2010 11:10

Suomeen virtaa lähes arktista ilmaa ja myös etelässä sää kylmenee lumisateiden heikentyessä. Pohjois-Suomessa kylmä sää jatkuu.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan viikonloppuna maan etelä- ja keskiosassa pakkasta on kymmenestä kahteenkymmeneen astetta. Marraskuun paikkakuntakohtaiset pakkasennätykset saattavat rikkoutua maan etelä- ja keskiosassa. Lämpötiloihin vaikuttaa kuitenkin paljon pilvisyys, sillä pilvisellä säällä pakkanen on heikompaa ja selkeässä säässä pakkanen kiristyy nopeasti. Tämän vuoksi paikalliset erot voivat olla suuria. Alkuviikolla pakkanen voi myös maan keskiosassa kiristyä yli 20 asteen. Pakkasen lisäksi voimakas tuuli saa pakkasen tuntumaan purevalta.

Ajankohdan pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna lähipäivät ovat yleisesti ottaen harvinaisen kylmiä, eli vastaavanlainen tilanne toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Paikoin, etenkin maan keskiosassa, voi olla jopa poikkeuksellisen kylmää, eli tilanne toistuu keskimäärin muutaman kerran sadassa vuodessa. Viimeksi kylmä marraskuun loppu on koettu vuosina 2002 ja 2004.

Lunta on tällä hetkellä yleensä jonkin verran enemmän kuin keskimäärin marraskuun loppupuolella, sillä tilastollisesti 10 senttimetrin raja kulkee Kainuusta Länsipohjaan. Tuuli kinostaa lunta, mikä vaikeuttaa mm. tieliikennettä.

Perämeren pohjoisosiin on saaristoon jo muodostunut jäätä, jonka paksuus on paikoin 15 cm, seuraten pitkäaikaisia keskiarvoja. Jään peittämä alue Perämerellä laajenee ensi viikolla jopa saaristojen uloimpiin luotoihin ja sisäsaariston jää kasvaa yli 20 cm paksuksi. Myös Suomea ympäröivillä merialueilla veden pintalämpötilat vastaavat tällä hetkellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Vesien lämpötilat laskevat nopeasti pakkasten vaikutuksesta ja myös Etelä-Suomen rannikon mataliin lahdenpohjukoihin muodostuu ohutta jäätä.

Lisätietoja

Marraskuun säätilastot
Lumitilastot
Pakkasen purevuus -taulukko