Tiedote 14.9.2007

Tiedote - Viime kesän UV-säteilyn kokonaismäärä normaalia korkeampi Etelä-Suomessa

Kuva: Eija Vallinheimo

Kesällä 2007 voimakkaan UV-säteilyn indeksi 6 saavutettiin Ilmatieteen laitoksen Jokioisten mittausasemalla yhteensä 17 päivänä, mikä on selvästi keskimääräistä enemmän. Kesän kokonaissäteilymäärä sekä suojautumisrajan 3 ylittävien tuntien määrä (400 tuntia) olivat noin viisi prosenttia normaalia korkeammat.

Kesäkuun alussa Suomen säähän vaikutti voimakas korkeapaine, jonka ansiosta otsonikerros oli ajankohtaan nähden normaalia ohuempi. Tämä yhdessä pilvettömän taivaan kanssa kohotti UV-säteilyä normaalista. Ilmatieteen laitoksen Jokioisten observatoriossa voimakkaan säteilyn raja eli UV-indeksin arvo 6 saavutettiin kesäkuun alkupuoliskolla lähes päivittäin. Heinäkuun UV-säteilymäärät jäivät keskimääräistä alhaisemmiksi, mutta elokuun alun hellejaksolla säteilymäärät olivat jälleen normaalia korkeammat.

Pohjois-Suomessa Ilmatieteen laitoksen Sodankylän observatoriossa UV-indeksi 5 havaittiin yhdeksänä päivänä, mikä on noin puolet normaalia enemmän. Kesän kokonaissäteilymäärät jäivät Pohjois-Suomessa kuitenkin hieman normaalia alemmiksi.

UV-säteilyn voimakkuuteen vaikuttavat tekijät, eli pilvisyys ja otsonikerroksen paksuus, vaihtelevat päivittäin voimakkaasti säätilanteesta riippuen. Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat muistuttavat, että ihminen ei voi ihollaan tuntea UV-säteilyä. UV-tilanteen ja suojautumistarpeen selvittämiseksi on siis aiheellista seurata UV-tiedotteita.

Kansainvälisellä asteikolla UV-indeksi 6 tarkoittaa voimakasta säteilyä. UV-säteilyltä suojautumista suositellaan, kun UV-indeksi saavuttaa arvon 3.

Otsonikerrosta suojeltu 20 vuottaTärkein suoja vahingollista UV-säteilyä vastaan on otsoni. Otsonia tuhoavien aineiden käyttöä ja valmistusta on vähennetty voimakkaasti 20 vuotta sitten solmitun Montrealin sopimuksen ansiosta. Sopimus on 20 vuodessa onnistunut vähentämään otsonikerrosta heikentävien aineiden kulutusta maailmanlaajuisesti 95 prosentilla verrattuna vuoteen 1987. Montrealin sopimuksen allekirjoituspäivänä, 16. syyskuuta, vietetään kansainvälistä otsonikerroksen suojelupäivää.

Rajoitusten ansiosta otsonia tuhoavien aineiden pitoisuudet stratosfäärissä ovat pienentyneet viimeisten vuosien aikana. Muutokset tapahtuvat kuitenkin hitaasti ja pitoisuudet ovat vielä niin korkeita, että varsinkin polaariotsonikato on pysynyt suunnilleen samanlaisena kuin viimeisten kymmenen vuoden aikana. Arvion mukaan päästöjen vähennyttyä otsonikerros palautuu noin vuoteen 2050 mennessä ja Etelämantereen yllä noin 2065 mennessä.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Jussi Kaurola, puh. (09) 1929 4181Tutkija Leif Backman, puh. (09) 1929 4179