Tiedotearkisto: 2007

Professori Veli-Matti Kermiselle myönnetty arvostettu Smoluchowski Award

18.9.2007 12:00

Kuva: Nanni Akkola

Palkinto on yksi aerosolitutkimuksen arvostetuimmista kunnianosoituksista. Palkinnolla halutaan nostaa esiin merkittävää alalla tehtävää tutkimusta.
Palkinto myönnetään vuosittain nuorelle tutkijalle, joka on viimeisten kolmen vuoden aikana saavuttanut ja julkaissut uusia tutkimustuloksia aerosolitutkimuksen alalla. Palkinnon myöntää Gesellschaft für Aerosolforschung.

Veli-Matti Kerminen on työskennellyt Ilmatieteen laitoksessa vuodesta 1990 lähtien. Kerminen on ollut mukana erilaisissa tutkimusprojekteissa, joissa on tutkittu ilmakehän aerosolihiukkasten ominaisuuksia sekä hiukkasten muodostumista ja vuorovaikutusta pilvien kanssa. Yksi suurimmista epävarmuuksista ilmastonmuutostutkimuksessa liittyy tällä hetkellä juuri ilmakehän pienhiukkasten, aerosolien, käyttäytymisen ymmärtämiseen. Yleisesti ottaen pienhiukkaset viilentävät ilmakehää heijastamalla auringonsäteilyä takaisin avaruuteen, mutta joillakin hiukkasilla on todettu olevan myös ilmakehää lämmittäviä ominaisuuksia.

Aiemmin palkinto on myönnetty suomalaiselle tutkijalle vuonna 1997, jolloin palkinnon vastaanotti Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden professori Markku Kulmala. Palkinto on saanut nimensä fyysikko Marian Smoluchowskilta (1871 - 1917), joka on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä fyysikoista.

Lisätietoja:

Professori Veli-Matti Kerminen, puh. (09) 1929 5501