Tiedotearkisto: 2010

Marraskuun päättyi harvinaisen kylmänä

29.12.2010 11:11

Marraskuun loppupuoli oli vuodenaikaan nähden harvinaisen, osin jopa poikkeuksellisen kylmä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo


Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli etelärannikon ja lounaissaariston vajaasta nollasta asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin vajaaseen -10 asteeseen. Lukemat ovat koko maassa tavanomaista alemmat. Pienin poikkeama oli maan kaakkoisosassa, jossa se oli asteen verran. Maan länsi- ja pohjoisosassa poikkeama oli suurempi, paikoin runsaat 3 astetta.

Muutamalla paikkakunnalla rikottiin pakkasennätyksiä

Kuukauden lopussa saavutettiin muutamilla havaintoasemilla uusia marraskuun pakkasennätyksiä. Muun muassa Maarianhaminassa mitattiin -20 astetta, kun edellinen marraskuun ennätys, -18,5 astetta, oli peräisin vuodelta 1909. Kuukauden alin lämpötila oli -34,0 astetta, ja se mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 26. ja 27. päivänä.

Terminen talvi oli kuukauden alkaessa alkanut vasta Lapissa mutta eteni maan eteläosaankin jo 17. päivään mennessä, mikä on lähellä pitkäaikaista keskiarvoa.
Kuukauden sademäärä vaihteli Lapin vajaasta 20 millimetristä etelärannikon ja itäisimmän Suomen runsaaseen 70 millimetriin. Sademäärä jäi Lapissa yleisesti alle kolmasosaan tavanomaisesta, kun taas maan etelä- ja itäosassa satoi paikoin jonkin verran tavanomaista enemmän. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Helsingin Kaisaniemessä, jossa kuukauden kokonaissademäärä kohosi 89,1 millimetriin. Niukimmille sateille jäätiin Sodankylän Vuotsossa, jossa satoi vain 6,3 mm. Suurin vuorokautinen sademäärä 21,8 mm mitattiin Kauhajoella 9. päivänä. Lunta oli kuukauden päättyessä koko maassa, ja maan itäisimmässä osassa sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa sitä oli yli 20 cm. Paksuimmat hanget olivat Inarin Kirakkajärvellä, jossa lunta oli 44 cm.

Syksyn keskilämpötilat lähellä tavanomaista

Syksy eli syyskuusta marraskuuhun ulottuva jakso muodostui Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan keskilämpötilaltaan maan länsiosassa hieman tavanomaista kylmemmäksi, kun taas maan pohjoisosassa oli hieman tavanomaista lämpimämpää. Maan itäosassa oltiin lähellä ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa. Jakson kokonaissademäärä kohosi pohjoisimmassa Lapissa ja paikoin maan keskiosassa jonkin verran tavanomaista suuremmaksi, kun taas Etelä- ja Keski-Lapissa sademäärä oli 60–70 % tavanomaisesta.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,03 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)

Marraskuun säätilastot