Tiedote 13.2.2008

Tiedote - Kiinassa kylmin talvi sataan vuoteen

Kiinassa on koettu kylmin talvi sataan vuoteen. Myös Alaskassa sekä Kanadassa on ollut selvästi keskimääräistä kylmempää. Kiinassa harvinaisen kylmä talvisää on jatkunut tammikuun 10. päivästä asti. Lunta on satanut laajoille alueille Keltaisenjoen eteläpuolelle. Enimmillään lunta on kertynyt jopa 50 senttimetriä. Kylmyys, lumi- ja räntäsateet sekä jäätävä vesisade ja sankka sumu ovat vaikeuttaneet liikennettä huomattavasti, satojatuhansia koteja on romahtanut tai muuten vahingoittunut ja säällä on ollut tuhoisia vaikutuksia karjanhoidolle ja maanviljelylle.

Kuva: Hannu Manninen

Myös Alaskassa on tänä talvena rikottu pakkasennätyksiä monin paikoin. Alaskan itäosissa mitattiin kovimmillaan 52 asteen pakkasia ja Fairbanksin lentokentällä lämpötila pysytteli alle -40 asteessa yli viikon yhtä mittaa. Kaikkien aikojen ennätys Fairbanksissa on kuitenkin tammikuulta 1971, jolloin lämpötila pysytteli alle -40 asteessa 18 päivää.

Kylmyys johtuu La Niña -ilmiöstä- Kiinan ja Pohjois-Amerikan pohjoisosien kylmyyden takana arvioidaan olevan La Niña -ilmiö. La Niña on päinvastainen ilmiö kuin El Niño. Sen aikana meriveden pintalämpötila laskee Tyynenmeren keski- ja itäosassa, ja vaikutukset maapallon laajuiseen säähän ovat päinvastaiset kuin El Niñolla. Pohjois-Amerikan pohjoisosassa La Niña vuosina talvet ovat tavanomaista kylmempiä. Aasian itäosassa puolestaan tavallisesti sataa La Niña vuosina keskimääräistä enemmän, toteaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki.La Niña ilmiö on jatkanut voimistumistaan trooppisella Tyynellämerellä. Meriveden pintalämpötila oli tammikuun 2008 loppuun mennessä paikoin jopa 2 astetta tavanomaista viileämpi Tyynenmeren keski- ja itäosassa. Voimakkaan La Niña -tilanteen arvellaan jatkuvan kevään 2008 loppuun saakka.

Lämpötila on ollut Aasiassa ja Pohjois-Amerikan pohjoisosassa hyvin alhainen epätavallisen pitkään, tammikuun 10. päivästä lähtien. Eurooppa on jäänyt näiden kylmien alueiden väliin. Myös Suomeen on virrannut etelästä ja lounaasta lämmintä ilmaa, minkä vuoksi Suomessa talvi on ollut poikkeuksellisen leuto.

Lisätietoja:

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n tiedote aiheestaSuomen helmikuun säätilastot