Tiedotearkisto: 2010

Joulukuu alkaa poikkeuksellisella lumitilanteella

20.7.2011 15:10

Pääkaupunkiseudulla on satanut joulukuun alussa poikkeuksellisen paljon lunta.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Pääkaupunkiseudulla on satanut joulukuun alussa poikkeuksellisen paljon lunta. Itsenäisyysviikonlopun jäljiltä lunta on pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä suunnilleen yhtä paljon kuin Pohjois-Lapissa.

Ilmatieteen laitoksen tämän aamun mittausten mukaan koko maan lumisimmat paikat olivat Helsinki-Vantaan lentoasema ja Helsingin Kumpula, joissa kummassakin mitattiin lumensyvyydeksi 43 senttimetriä. Helsingin Kaisaniemessä mitattiin 40 cm, ja se on vuodesta 1892 alkaen toiseksi suurin lumensyvyys, joka siellä on havaittu nimenomaan 7. joulukuuta. Tätä enemmän lunta eli 41 cm on ollut vain vuonna 1937. Tuolloin edellisenä päivänä lunta oli 48 cm. Lumisempiakin tilanteita on joulukuun alussa kuitenkin ollut.

Tällä hetkellä paljon lunta on myös Itä-Uudenmaan rannikolla, sillä Porvoon Harabackassa mitattiin lumensyvyydeksi tänä aamuna 41 cm. Muualla maassa vastaavia lumensyvyyksiä saadaan hakea Pohjois-Lapista. Siellä eniten lunta on Inarin Kirakkajärvellä, jossa mitattiin 42 cm. Inarin Saariselällä ja Enontekiön Kilpisjärvellä lunta on 40 cm.
Helsingin Kaisaniemessä on tämän hetken lumimäärästä satanut yli puolet satanut viimeksi kuluneen kahden päivän aikana, sillä sunnuntaiaamusta tähän aamuun lumensyvyys kasvoi siellä 21 cm.

Tätä ennen erittäin lumisia joulukuun alkuja on koettu maan eteläisimmässä osassa viimeksi vuosina 1965 ja 1985. Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin 7. joulukuuta 1965 lumensyvyydeksi peräti 47 cm.

Ilmastonmuutos lisää sademääriä

Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmastonmuutoksen seurauksena sademäärien ennakoidaan kasvavan, ja yksittäiset lumisateet voivat toisinaan olla myös aiempaa runsaampia. Talvien lauhtumisen myötä vetenä tulevan sateen osuus kuitenkin kasvaa varsinkin etelärannikolla, ja lisääntyvien nollakelien myötä lumi myös sulaa entistä herkemmin. Niinpä lumipeitteisen päivien määrän odotetaan etelässä vähenevän jo lähivuosikymmeninä. Pohjois-Suomessa muutokset ovat hitaampia ja painottuvat alku- ja lopputalveen. Vaikka runsaslumisten talvien todennäköisyys pienenee vähitellen etenkin maan etelä- ja keskiosissa, ne ovat edelleen mahdollisia ilmaston lämmetessäkin, sillä Suomen ilmastolle on tyypillistä suuri vaihtelevuus.

Pakkassää jatkuu tällä viikolla

Tavanomaista kylmempi pakkassää jatkuu tällä viikolla. Keskiviikkona ja torstaina lumisateet jäävät vähäisiksi. Viikonlopulla matalapaine lumisateineen menee Suomen itäpuolelta, mutta tiistaina laaditun ennusteen mukaan sateet eivät ulottune Suomeen.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,03 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)

Joulukuun säätilastot

Lumitilanne