Tiedotearkisto: 2015

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tuulen ja sateen kera

5.12.2015 12:41

[Päivitetty 5.12. klo 12.30] Itsenäisyyspäivän sää on etelässä poikkeuksellisen lauha sekä koko maassa pohjoisosaa lukuunottamatta hyvin tuulinen ja sateinen.

Kuva: Hannu Manninen

Kuva: Hannu Manninen

Ilmatieteen laitoksen lauantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivästä on tulossa maan etelä- ja keskiosassa hyvin tuulinen ja sateinen. Maan etelä- ja keskiosassa vesisadetta kertyy monin paikoin 10-20 millimetriä. "Rintamavyöhyke mutkittelee maan etelä- ja keskiosien yllä ja pitää sään epävakaana. Eteläisille merialueille on odotettavissa myrskyä ja maan eteläosassa maa-alueillakin myrskypuuskia ja sitä myöten myös sähkökatkoja", toteaa meteorologi Eerik Saarikalle. Maan pohjoisosassa sää on osin selkeä ja enimmäkseen poutainen Pohjois-Lappia lukuunottamatta, missä saadaan lumisateita. Lämpötila kohoaa etelärannikolla jopa 10 asteen tienoille ja lämpötilan nollaraja nousee Lapin eteläosaan asti.

Voimassa olevia varoituksia on hyvä seurata.

Itsenäisyyttä juhlittiin myös viime vuonna lauhassa ja tuulisessa säässä

Viime vuonna itsenäisyyspäivää vietettiin koko maassa lauhoissa ja tuulisissa merkeissä. Lämpötila oli ylimmillään maan itäisintä osaa ja Käsivarren Lappia lukuun ottamatta koko maassa nollan yläpuolella. Länsirannikolla päästiin n. +5 asteeseen. Sateita esiintyi koko maassa, ja ne tulivat maan länsiosassa enimmäkseen vetenä, maan itä- ja pohjoisosassa räntänä tai lumena.

Suomen itsenäisyysjulistus annettiin vuonna 1917 lauhassa, sateisessa ja tuulisessa säässä. Vielä joulukuun alussa 1917 sää oli talvinen ja koko maassa oli kipakkaa pakkasta, mutta 6. päivänä säätyyppi muuttui täysin, kun lauha lounaisvirtaus nosti lämpötilat suojan puolelle ja toi tullessaan aluksi lumisateita, myöhemmin myös vesisateita.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Itsenäisyyspäivien tilastot:http://ilmatieteenlaitos.fi/itsenaisyyspaiva
Joulukuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu
Lumitilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne