Tiedote 27.6.2008

Tiedote - Kesän raekaudet vaihtelevat alueellisesti

Ilmatieteen laitoksen mukaan rakeiden esiintymiskausi vaihtelee eri puolilla Suomea. Raekuuroja ja rankkasateita pystytään tutkimaan entistä paremmin säätutkien tuottaman tiedon avulla.

Kuva: Kim Frisk

Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan keskimääräisenä kesänä Lapissa rakeita alkaa esiintyä runsaammin heti juhannuksen jälkeen. Siellä rajuin raekausi loppuu jo elokuun puolivälissä. Etelärannikolla raejakso alkaa myöhemmin mutta jatkuu pidemmälle elokuulle, joskus jopa syyskuun puolelle. Tähän vaikuttaa Suomenlahti, joka on alkukesästä kylmä, mutta vastaavasti vapauttaa lämpöä myöhempään syksyyn. Saimaan seudun raeilmasto on näiden kahden välistä. Tiedot perustuvat säätutkilla tehtyihin raehavaintoihin.

Rakeiden tutkiminen on haastavaa, sillä niitä sataa Suomessa melko harvoin. Kesän aikana esiintyy keskimäärin vain 6-7 suurehkoa raekuuroa ja nekin neljän-viiden päivän sisällä. Rakeita havaitaan Suomessa eniten iltapäivällä klo 14-16 välillä. Suuret, yli neljäsenttiset rakeet, ovat yleisimpiä klo 16-18 vaiheilla. Öisin rakeita sataa hyvin harvoin. Ukkos- ja kuuropilvien yhteydessä satavat jäiset rakeet ovat Suomessa keski- ja loppukesän ilmiö. Syyskuun ja toukokuun välisenä aikana varsinaisia jäärakeita ei esiinny juuri koskaan, sen sijaan voi sataa lumirakeita tai pieniä jääjyväsiä.

Säätutkat tärkeitä sateiden seuraamisessa

Raekuuroja ja rankkasateita voidaan ennustaa nykyistä tarkemmin ja aikaisemmin uusien säätutkasovelluksien avulla. Tutkamittauksista nähdään, missä sataa ja kuinka rankasti. Säätutkat ovat lähes ainoa keino ennustaa lähituntien rankkasateita. Tieto niiden lähestymisestä on tärkeää esimerkiksi pelastusviranomaisille.Ilmatieteen laitoksella on kahdeksan säätutkan verkko. Uuden sukupolven kaksoispolarisaatiotutkat ovat merkittävässä asemassa myös sademäärien arvioinnissa. Säätutkien avulla tiedetään, montako millimetriä vettä kertyi milläkin alueella ja kuinka varmaa tämä tieto on. Tällaisilla mittauksilla on erityisen paljon merkitystä vesivoiman ja tulvien kannalta. Esimerkiksi Porin rankkasadetulva elokuussa 2007 aiheutti noin 20 miljoonan euron vahingot.

Maailman säätutka-asiantuntijat tapaavat Helsingissä

Säätutkien maailmaan syvennytään Helsingissä, kun yli kolmesataa alan asiantuntijaa kokoontuu Ilmatieteen laitoksen isännöimään kansainväliseen ERAD 2008 - Fifth European Conference on Radar in Meteorology and Hydrology -säätutkakonferenssiin. Kokous järjestetään 30. kesäkuuta - 4. heinäkuuta Marina Congress Centerissä. Osallistujat tulevat pääosin yliopistoista, kansallisista ilmatieteen laitoksista ja tutka-alan yrityksistä. Viikon aikana tutkijat esitelmöivät muun muassa trombeista, rakeista, voimakkaista ukonilmoista ja uusista tutkajärjestelmistä.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Jarmo Koistinen (konferenssi ja säätutkat), puh. (09) 1929 3618, jarmo.koistinen@fmi.fiTutkija Elena Saltikoff (rakeet), (09) 1929 3614, elena.saltikoff@fmi.fi

ERAD 2008 -konferenssin sivut (englanniksi)Lue lisää Ilmatieteen laitoksen säätutkista