Tiedote 8.8.2008

Tiedote - Kuumuus, kosteus ja saasteet Pekingin olympialaisten riesana

Sääennusteet ja sääriskien arviointi ovat ratkaiseva osa perjantaina alkavia olympialaisia ja niiden avajaisia, sillä kuumuus, kosteus ja saasteet näkyvät ja tuntuvat Pekingissä. Maailman ilmatieteen järjestö WMO tukee isäntämaa Kiinaa ja muita WMO:n jäsenmaita tuottamaan ajantasaista ja täsmällistä säätietoa olympiakisojen aikana.

Kuva: Guo Lei/Xinhua

Pekingin olympialaiset alkavat 8. elokuuta ja jatkuvat 24. elokuuta saakka. Kaupungissa vallitsee monsuuni-ilmasto, joka on kesällä kuuma ja kostea. Ilmatieteen laitoksen mukaan päivän ylin lämpötila on elokuussa keskimäärin 30 astetta ja yön alin 20 astetta. Elokuu on Pekingissä tilastollisesti vuoden sateisin kuukausi. Kuukauden sademäärä on 182 millimetriä. Sadepäiviä on elokuussa keskimäärin 12 kappaletta, eli keskimäärin joka kolmas päivä sataa.

Suhteellinen kosteus Pekingissä on korkea, mikä saa sään tuntumaan tukalalta. Tilannetta pahentaa teollisuudesta, biomassan poltosta ja liikenteestä johtuva ilman korkea pienhiukkaspitoisuus, joka on yleinen ongelma Etelä-Aasiassa. Pekingissä saastepitoisuutta on pyritty vähentämään kisojen ajaksi sulkemalla tehtaita ja rajoittamalla voimakkaasti liikennettä.

WMO koordinoi sääennusteita PekingiinKiinan Meteorologisen laitoksen CMA:n mukaan olympialaisten ajan käytössä on Fengyun-3A -satelliitti, jonka avulla saadaan tietoa olympialaisten aikana tehtäviä sääennusteita sekä ympäristön seurantaa varten. Kiina on antanut satelliittien aineiston vapaaseen käyttöön WMO:n maailmanlaajuisessa havaintojärjestelmässä (Global Observing System). Kiinan satelliittien tuottama tieto on siten kaikkien WMO:n jäsenmaiden käytettävissä.

WMO:n Global Observing System -järjestelmä on maailmanlaajuinen havaintojärjestelmä, joka mittaa sääoloja maanpinnalla sekä ylempänä ilmakehässä. Myös sääsatelliitit havainnoivat maapalloa avaruudesta antamalla kokonaiskuvan suurien sääjärjestelmien kehittymisestä ja liikkeestä sekä tuottamalla säähavaintoja autioilta seuduilta ja merialueilta.

Lisätietoja:

WMO:n tiedote aiheesta

Suomen Ilmatieteen laitos on ollut mukana pienhiukkastutkimuksessa Keski-Kiinassa vuosina 2004-2006, ja on mahdollista, että tutkimus jatkuu lähivuosina. Tällä hetkellä tutkimusta tehdään Intiassa, jonne on perustettu kaksi uutta mittausasemaa. Asemilla mitataan hiukkaspäästöjä, joilla tiedetään olevan haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen

Lue lisää Etelä-Aasian saastepilvi sisältää suuria pienhiukkaspitoisuuksia