Tiedotearkisto: 2008

Itsenäisyyspäivää juhlitaan viime vuotta kylmemmässä säässä

4.12.2008 11:13

Ilmatieteen laitoksen mukaan itsenäisyyspäivän sää on tavanomainen. Itsenäisyyspäivänä pilvisyys vaihtelee puolipilvisestä pilviseen ja kevyttä pakkaslunta voi tulla siellä täällä. Päivällä lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa -1 ja -5, Oulun läänissä -5 ja -10 sekä Lapissa -5 ja -15 asteen välillä.

Kuva: Kirsti Kotro

Viime vuosina itsenäisyyttä juhlittu leudossa säässä
Itsenäisyyspäivänä päivän ylimmät lämpötilat ovat tyypillisesti maan eteläosassa nollan tietämillä ja maan keski- ja pohjoisosassa muutamia asteita pakkasen puolella. Terminen talvi on tavallisesti alkanut jo koko maassa ja lunta on maassa Etelä-Suomea lukuun ottamatta. Tänä vuonna terminen talvi ei ole vielä päässyt alkuun etelä- ja lounaisrannikolla ja luntakin on maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä vähemmän.

Viime vuosina itsenäisyyspäivää on juhlittu varsin lauhassa säässä. Vuonna 2006 ennätyslauhana itsenäisyyspäivänä rikottiin useita paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä ja valtakunnallinen joulukuun lämpöennätys, 10,8 astetta, mitattiin tuolloin Salossa. Erityisen kylmiä itsenäisyyspäiviä oli mm. vuosina 1973 ja 1985. Vuonna 1985 koettiin myös pääkaupunkiseudulla suurin itsenäisyyspäivän pyry, kun lunta satoi paikoin yli 20 cm. Poutasäässä itsenäisyyspäivää vietetään vain keskimäärin joka viides vuosi.

Suomen itsenäisyysjulistus annettiin vuonna 1917 lauhassa, sateisessa ja tuulisessa säässä. Vielä joulukuun alussa 1917 sää oli talvinen ja koko maassa oli kipakkaa pakkasta. Joulukuun 6. päivänä säätyyppi muuttui kuitenkin täysin kun lauha lounaisvirtaus nosti lämpötilat suojan puolelle ja toi tullessaan aluksi lumi- ja myöhemmin myös vesisateita.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Säätilastot: Ilmastopalvelu, 0600 1 0601 (3,01e/min+pvm)

Itsenäisyyspäivän säätilastot
Voimassa olevat varoitukset