Tiedotearkisto: 2013

Voimakas tuuli aiheutti vahinkoja maan pohjoisosassa

14.10.2013 11:48

Voimakas tuuli aiheutti vahinkoja maan pohjoisosassa sunnuntain vastaisen yön ja aamun aikana.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Tuulisinta oli Lapissa, jossa alavilla alueilla kovimmat puuskat olivat 20–25 m/s, paikoin isompien järvien rannoilla 26–27 m/s. Järvi- ja tunturiasemilla sekä Kevon kanjonissa puuskat yltyivät 30 m/s tuntumaan tai sen yli. Mitatut puuskanopeudet eivät olleet Lapin tuuli-ilmastossa harvinaisia tai poikkeuksellisia – joskaan eivät jokavuotisia.

Kymmenen minuutin keskituulen nopeus nousi sunnuntaina aamulla Perämeren pohjoisosassa paikoin myrskylukemiin, 21–23 m/s. Tämän lisäksi Lapin tuntureilla sekä Inarijärven ja Lokan tekojärven alueilla keskituuli puhalsi myrskyrajan tuntumassa.

Maa-aluiden varoitukset koskevat puuskatuulia

Sääennusteissa tuulen nopeudella tarkoitetaan kymmenen minuutin keskituulta. Mittausten mukaan puuskanopeudet merialueilla ovat noin 1,3-kertaisia ja maa-alueilla noin 1,7-kertaisia 10 minuutin keskituulen nopeuteen verrattuna. Tuulen suunnalla tarkoitetaan suuntaa, josta tuuli puhaltaa. Kun tuulen sanotaan kääntyvän puhaltamaan jostakin, se tarkoittaa, että tuuli kääntyy puhaltamaan kyseisestä suunnasta. Tulee muistaa, että tuuliolosuhteet vaihtelevat paikallisesti maastosuhteiden ja muiden esteiden myötä.

Ilmatieteen laitos antaa merelle huomautuksia veneilijöille, kovan tuulen varoituksia, myrsky- ja hirmumyrskyvaroituksia. Maa-alueille annetaan vaarallisesta tuulesta varoituksia ja lisäksi sisävesillä liikkujia varoitetaan navakasta tuulesta.

Merialueiden tuulivaroituksissa käytetään 10 minuutin keskituulta. Maa-alueilla varoitetaan puuskista.

Lisätietoja:

Lokakuun sääseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lokakuu