Tiedotearkisto: 2009

Tammikuu oli leuto ja suuressa osassa maata vähäsateinen

2.2.2009 12:30

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuun keskilämpötila oli lähes koko maassa tavanomaista korkeampi. Viime vuoden poikkeuksellisen lauhaan tammikuuhun verrattuna tämän vuoden tammikuu oli selvästi kylmempi.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuun keskilämpötila oli lounaissaaristossa lähellä nollaa, muualla maan eteläosassa -3...-6, maan keskiosassa -6...-9 ja maan pohjoisosassa -9...-12 astetta, Lapissa paikoin alempikin.
Tammikuu oli pitkäaikaisesta keskiarvoa leudompi. Maan lounaisosasta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä keskilämpötilat olivat 0...2, muualla 2...4 ja Pohjois-Lapissa jopa viisi astetta keskimääräistä korkeampia. Kuukauden alin lämpötila oli -36,4 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskassa 15. tammikuuta. Maan etelä- ja keskiosassa oli kylmintä aivan kuun lopussa. 31. päivänä Pohjois-Karjalassa Juuan Niemelässä mitattiin -31,6 astetta.

Tammikuu lännessä ja pohjoisessa vähäsateinen
Kuukauden kokonaissademäärä oli maan etelä- ja itäosassa 30...40 millimetriä, maan länsi- ja pohjoisosassa Etelä-Lappia myöden 20...30 mm ja Keski- ja Pohjois-Lapissa 10...20 mm. Pohjois-Lapissa sademäärät jäivät paikoin alle 10 millimetrin. Sademäärät jäivät maan läntisimmässä osassa ja Lapissa selvästi alle pitkäaikaisen keskiarvon, Lapissa yleisesti jopa alle puoleen tavanomaisesta. Maan itäosassa päästiin lähelle tavanomaisia arvoja.
Eniten eli 98 mm satoi tammikuussa Ilomantsin Pötsänvaarassa ja vähiten Enontekiön Näkkälässä, jossa sadetta kertyi kuukauden aikana vain 1,4 mm. Suurin vuorokautinen sademäärä havaittiin Espoon Nupurissa, jossa 22. päivä tammikuuta satoi 13 millimetriä.

Kuukauden alussa yhtenäinen lumipeite puuttui vielä maan lounaisimmasta osasta ja etelärannikolta. Kuukauden lopussa koko maassa oli yhtenäinen lumipeite. Eniten lunta oli kuukauden lopussa Kittilän Kenttärovalla, jossa sitä mitattiin 69 senttimetriä. Vähiten lunta oli maan läntisimmässä osassa, jossa sitä oli alle 10 senttimetriä. Lounais-saaristossa ja Ahvenanmaalla lunta oli kuukauden lopussa vain muutamia senttejä.

Voimakkain lumipyry sattui 22. päivänä maan lounaisosasta Keski-Suomeen ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa lunta satoi vuorokauden aikana paikoin yli 20 senttimetriä.
Auringonpaistetunteja oli tammikuussa maan etelä- ja keskiosassa selvästi tavanomaista enemmän, maan pohjoisosassa tavanomaista vähemmän. Eniten aurinko paistoi Turun Artukaisissa, jossa auringonpaistetunteja kertyi 48 tuntia.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Tammikuun säätilastot
Talven lumitilanteen seuranta