Tiedotearkisto: 2009

Maaliskuun sademäärät pieniä

1.4.2009 13:10

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuukauden lopun kylmästä jaksosta huolimatta maaliskuun keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen mukaan lähellä pitkäaikaista keskiarvoa. Kuukauden sademäärä jäi suurimmassa osassa maata alle 20 millimetrin.

Maaliskuun keskilämpötila oli maan lounaissaaristossa nollan vaiheilla, muualla maan eteläosassa sekä Pohjanmaan rannikolla -1...-3 astetta. Maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänin länsiosassa keskilämpötila oli -3...-5 astetta sekä Oulun läänin itäosassa ja Lapissa -5...-7 astetta. Itä- ja Pohjois-Lapissa keskilämpötila oli monin paikoin alempi. Suhteellisesti lauhinta oli Luoteis-Lapissa, jossa oli runsaan asteen tavanomaista lauhempaa. Sen sijaan maan itäisimmässä osassa sekä maan lounaisosasta Suomenselän kautta Itä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä kuukauden keskilämpötila jäi vajaan asteen tavanomaista alhaisemmaksi.
Kuukauden alin lämpötila, -32,3 astetta, mitattiin Kittilän Pokassa 26. päivänä ja kuukauden ylin lämpötila 10,1 astetta Jomalassa Ahvenanmaalla kuukauden viimeisenä päivänä.

Maaliskuun sademäärät pieniä
Kuukauden sademäärä jäi Ilmatieteen laitoksen mukaan suurimmassa osassa maata alle 20 millimetrin. Määrä on selvästi tavanomaista niukempi, jääden paikoin jopa alle puoleen pitkäaikaisesta keskiarvosta. Eniten satoi lounaisimmassa Suomessa, jossa sademäärä kohosi monin paikoin yli 40 mm:n. Sen sijaan Pohjois-Lapissa jäätiin paikoin alle 10 mm:n. Tavanomaista sateisempaa oli vain osassa Lounais-Suomea, mihin vaikuttivat 23. ja 28. päivän runsaat sateet. Sateisinta oli Länsi-Turunmaan Fagerholmissa, jossa satoi kuukauden aikana yhteensä 64 millimetriä. Vähiten satoi Utsjoen Kevolla, jossa kuukauden sademäärä jäi 5,1 milliin. Suurin vuorokautinen sademäärä mitattiin Oripään Teinikivessä, jossa satoi 28. päivänä 29 mm.

Lunta oli kuukauden lopussa maan etelä- ja länsiosassa alle 20 cm. Yli puolen metriä lunta oli kuukauden päättyessä Pohjois-Karjalassa, Oulun läänin itä- ja pohjoisosassa sekä Lapissa. Eniten lunta oli Käsivarren Lapissa. Suurin lumensyvyys mitattiin 31. päivänä Enontekiön Kilpisjärvellä, jossa lunta oli 99 cm. Koko kuukauden suurin lumensyvyys 123 cm mitattiin samassa paikassa 20. päivä maaliskuuta. Suurin vuorokautinen lumenkertymä mitattiin 23. päivänä Länsi-Turunmaan Utössä, jossa lunta kertyi 24 tunnissa 38 cm. Se on koko tämän talven suurin vuorokautinen lumenkertymä Suomessa. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lunta oli kuukauden lopussa yleisesti 10-20 cm tavanomaista vähemmän.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Maaliskuun säätilastot
Kevättilastot
Talven lumitilanteen seuranta