Tiedotearkisto: 2009

Kevään lämpöennätys saavutettiin pääsiäisenä pilvisyydestä huolimatta

14.4.2009 12:00

Pääsiäislauantaina mitattiin tämän kevään uudeksi lämpöennätykseksi 16,2 astetta Ahvenanmaan Jomalassa. Aurinkoinen ja lämmin alue jäi kuitenkin ennustettua pienemmäksi.

Kuva: Eija Vallinheimo

Alkukeväästä pilvisyydellä on suuri vaikutus lämpötiloihin. Suomen yllä oli pääsiäisenä lämmin ilmamassa, mutta pilvisyyden vuoksi monessa osassa maata ei päästy niihin lämpötiloihin, joihin olisi ollut edellytykset.

Länsi-Suomessa lämpimintä pääsiäisenä
Pitkäperjantaina lämpimintä oli maan lounaisosassa, missä lämpötila nousi 5...10 asteen välille. Sisämaassa Salossa ja Lohjalla lämpötila nousi 11 asteeseen. Myös Ahvenanmaalla päästiin perjantaina yli kymmenen asteen. Suurimmassa osassa maata lämpötila jäi kuitenkin 0...+5 asteen välille ja Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan pohjoisosista Etelä-Lappiin ulottuvalla kaistaleella päivän ylin lämpötila jäi nollan asteen alapuolelle. Perjantaina Itä-Suomessa satoi runsaasti, 5...10 millimetriä. Suurimmat sademäärät mitattiin Outokummussa 12,5 millimetriä ja Kuopiossa 12,4 millimetriä. Sade tuli pääosin lumena. Uutta lunta kertyikin tälle alueelle useita senttejä, esimerkiksi Kuopioon 10 senttimetriä.

Lauantaina mitattiin kevään uudeksi lämpöennätykseksi Ahvenanmaan Jomalassa 16,2 astetta. Turun lentoasemallakin päivän ylin lämpötila oli 15,9 astetta. Maan etelä- ja länsiosassa päivän ylin lämpötila oli 5...10 asteen, ja muualla maassa 0...+5 asteen välillä.

Pääsiäisen lämpimin päivä laajimmalla alueella oli kuitenkin sunnuntai, jolloin lämpötila nousi suurimmassa osassa maata 5...10 asteeseen. Länsi-Suomessa päästiin monin paikoin yli 10 asteen. Porissa mitattiin päivän ylimmäksi lämpötilaksi 15,5 astetta. Itä-Suomessa ja Luoteis-Lapissa lämpötilat jäivät kuitenkin sunnuntainakin +5 asteen alapuolelle. Etelärannikolla jäätiin vain muutamaan lämpöasteeseen.

Toisena pääsiäispäivänä lämpimin paikka löytyi Ylitorniosta, missä lämpötila kohosi 11,2 asteeseen. Lapissa ja Länsi-Suomessa lämpötila nousi 5...10 asteen välille. Muualla Suomessa päivän ylin lämpötila jäi 0...5 asteen välille.

Kevät ei edisty lähipäivinä
Päivän ylin lämpötila on Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan maan etelä- ja keskisoassa 4 ja 8, maan pohjoisosassa 1 ja 5 asteen välillä. Öisin on pakkasta koko maassa. Pilvisyys on pääosin runsasta ja torstain-perjantain tienoilla sataa lunta ja vettä. Ensi viikonloppunakaan sää ei näytä vielä lämpenevän.

Lisätietoja:

Pääsiäisen säätilastot

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)