Tiedote 1.11.2013

Lokakuu tavanomaista lauhempi ja sateisempi

Lokakuu oli tavanomaista lauhempi ja sateisempi suurimmassa osassa maata.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston ja Ahvenanmaan vajaasta 10 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin hieman nollan alapuolella oleviin lukemiin. 

Keskilämpötila oli tavanomaista korkeampi lukuun ottamatta Kainuuta ja Lappia, jossa se oli lähellä pitkäaikaista keskiarvoa. Maan lounaisimmassa osassa, Pohjanmaan rannikolla ja maan kaakkoisosassa poikkeama oli runsaan asteen.

Kuukauden alkupuolella oli lämmintä, ja kuukauden korkein lämpötila, 17,5 astetta, mitattiin Maarianhaminan lentoasemalla Jomalassa 7. lokakuuta. Kuukauden puolivälissä sää kylmeni huomattavasti koko maassa, ja kuukauden alin lämpötila -16,2 astetta mitattiin Sodankylän Lokassa 18. päivänä. Terminen talvi alkoi koko Lapissa tavanomaiseen aikaan kuukauden puolivälissä. Kuukauden lopussa sää lämpeni uudelleen, ja monin paikoin oli ajankohtaan nähden jopa harvinaisen lämmintä.

Tavanomaista sateisempi kuukausi

Kuukausi oli suurimmassa osassa maata tavanomaista sateisempi. Runsaimmin satoi maan etelä- ja itäosassa, jossa kuukauden sademäärä kohosi paikoin yli 80 millimetriin. Maan länsiosassa ja Lapissa satoi vähemmän, Länsi-Lapissa paikoin alle 50 millimetriä. Havaintoasemista sateisinta oli Puolangan Paljakassa, jossa sadetta kertyi 113 millimetriä. Niukimmille sateille jäätiin Ylitornion Meltosjärvellä, jossa satoi vain 32 millimetriä. Suurin vuorokautinen sademäärä 28,1 millimetriä mitattiin Sysmän Joutsjärvellä 17. päivänä. Maan etelä- ja keskiosassa kuukauden alkupuolisko oli kuiva, ja sateet tulivat pääosin vasta kuukauden loppupuoliskolla. Lapissa satoi tasaisemmin.

Lokakuun loppupuolella muodostui Lappiin lumipeite, ja etelämpänäkin satoi monin paikoin ensilumi. Suurin lumensyvyys 33 cm mitattiin 25. päivänä Savukosken Ruuvaojalla. Kuukauden lopussa lunta oli Koillismaalla sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Lokakuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/lokakuuSyksyn tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/syksytilastot