Tiedotearkisto: 2009

Heinäkuun alku ollut paikoin erittäin sateinen

14.7.2009 14:39

Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuun alku on ollut paikoin hyvin sateinen Suomen etelä- ja itäosissa. Maanantaina 13. heinäkuuta etelästä saapunut matalapaine toi runsaita sateita etenkin maan etelä- ja itäosiin. Suurin sademäärä mitattiin tuolloin Joensuun Pyhäselän asemalla, jossa vettä kertyi vuorokauden aikana yhteensä 41 millimetriä. Runsaimmat sateet jäivät kuitenkin Baltiaan Viron alueelle.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuussa 14. päivään mennessä eniten on satanut Ilomantsissa, 113 millimetriä. Etelässä ja idässä on alle puolen kuukauden aikana satanut paikoin yhtä paljon kuin tyypillisesti koko heinäkuussa pitkän ajan keskiarvoihin verrattuna. Suhteessa eniten on satanut Utössä, jossa vettä on kertynyt yli kaksinkertainen määrä keskiarvoihin nähden. Helsingissä on kuun 14. päivään mennessä satanut 64 millimetriä. Heinäkuun alkupuolisko on siten ollut pääkaupungissa toiseksi sateisin vuodesta 1961 alkaen tarkasteltuna. Sateisempaa oli vain vuonna 1996, jolloin samassa ajassa vettä kertyi 111 millimetriä.

Koko kesänä eniten on satanut Suomen itäosissa. Joensuussa kesä on tähän mennessä ollut toiseksi sateisin vuodesta 1961 lähtien. Keskimääräisiin arvoihin verrattuna kuivinta on tähän mennessä ollut maan länsiosissa sekä Länsi- ja Pohjois-Lapissa. Kesällä sateet ovat pääosin kuuroluonteisia ja siten sademäärissä voi esiintyä suuriakin paikallisia vaihteluita.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sade- ja ukkoskuurojen riski on lähipäivinä suuri Oulun läänissä ja Etelä-Lapissa. Muualla Suomessa on poutaisempaa. Sadetta kertyy viiden vuorokauden aikana epävakaiselle alueelle 10-30 mm, maan etelä- ja keskiosaan 2-10 mm.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)