Tiedote 20.8.2009

Tiedote - Trooppinen El Niño alkanut jälleen

Kuva: Eeva-Kaisa Heikura

Trooppinen El Niño-ilmiö on alkanut Tyynenmeren alueella. Merivesiä lämmittävän ja sateisuutta lisäävän ilmiön arvioidaan jatkuvan ensi vuoden alkuun saakka.

El Niño -ilmiön synnystä on saatu kesän aikana viitteitä päiväntasaajan läheisyydessä Tyynellämerellä. Alueella on havaittu sekä meriveden pintalämpötilan että syvempien vesikerrosten lämpötilojen kohonneen kesä- ja heinäkuussa. Kesäkuussa merivesi oli 0,5...1 astetta lämpimämpää kuin tavallisesti, mikä viittaa El Niñon syntymiseen.

Tutkijat ovat yksimielisiä, että kyse on El Niñosta, vaikka kaikki ilmiön alkamisen merkit ilmakehässä eivät vielä toteudukaan. Tietokonemallit ja asiantuntijat arvioivat ilmiön jatkuvan ainakin vuoden 2009 loppuun asti ja hyvin todennäköisesti myös vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä.

Ilmiö lämmittää merivesiä ja lisää sateita3-7 vuoden välein esiintyvässä El Niño-ilmiössä merivesi muuttuu tavanomaista lämpimämmäksi trooppisen Etelä-Amerikan rannikolla Tyynenmeren itäosassa. Myös sateet lisääntyvät Amerikan rannikolla, kun taas Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa kärsitään kuivuudesta. Ilmiö vaikuttaa myös laajemmin ilmakehän kiertoliikkeeseen. Vastakkainen ilmiö El Niñolle on La Niña-ilmiö, jossa merivesi on Tyynenmeren itäosassa tavanomaista kylmempää.

El Niño-ilmiö on oiva esimerkki meren ja ilmakehän välisestä vuorovaikutuksesta. Ilmiössä meriveden pintalämpötilan nousu heikentää pasaatituulia. El Niñoa on tutkittu ahkerasti viimeisten sadan vuoden aikana, ja nykyisin sen alkamista pystytään myös ennustamaan. Sana El Niño tarkoittaa poikalasta, ja nimitys tulee siitä, että ilmiön aiheuttamat muutokset luonnossa Etelä-Amerikan rannikolla havaitaan tyypillisesti joulun alla. Sana La Niña tarkoittaa vastaavasti tyttölasta.

Vaikutus Eurooppaan vähäinenEl Niño-ilmiö aiheuttaa poikkeavia sääolosuhteita myös muualla Tyynen valtameren ja päiväntasaajan alueella esimerkiksi Kaliforniassa ja Brasiliassa, mutta Euroopassa ei ole todettu selviä ilmiön aiheuttamia vaikutuksia. Ilmatieteen laitos seuraa kuitenkin ilmiötä, koska sen vaikutus on merkittävä muun muassa ilmastonmuutostutkimuksessa.

Lue lisää

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n El Niño -seuranta on osoitteessa http://www.wmo.int/pages/prog/wcp/wcasp/enso

Lisätietoja:

Meteorologi Asko Hutila, puh. (09) 1929 3445, asko.hutila@fmi.fiErikoistutkija Jari Haapala (meriveden lämpötila, merivirtojen liikkeet), puh. (09) 1929 6406, jari.haapala@fmi.fi