Tiedotearkisto: 2009

Hurrikaanikausi on käynnistynyt

21.8.2009 13:30

Kuva: NOAA

Hiljaisen alkuvaiheen jälkeen Atlantin valtameren hurrikaanikausi on päässyt kunnolla käyntiin. Myös Suomen Ilmatieteen laitos seuraa Bill-hurrikaanin ja muiden Atlantin myrskyjen kehitystä kuluvalla hurrikaanikaudella.

Ilmatieteen laitos tuottaa tietoa ja ennakkovaroituksia suomalaisia uhkaavista, vaaraa aiheuttavista sääilmiöistä ja -tilanteista.
Parhaillaan voimakkaan kehitystyön alla on kansallinen luonnononnettomuuksien varoituskeskus Luova, jossa Ilmatieteen laitoksen ympärivuorokautista sääennustusjärjestelmää laajennetaan seuraamaan myös muita luonnon ääri-ilmiöitä ja katastrofeja. Ilmatieteen laitoksen lisäksi Luovaan tuottavat tietoa Suomen ympäristökeskus SYKE sekä Helsingin yliopiston Seismologian laitos.

Atlantilla liikkuu voimakas Bill-hurrikaani

Ilmatieteen laitos seuraa myös käyntiin päässeen hurrikaanikauden myrskyjen etenemistä. Hiljaisen alkuvaiheen jälkeen Atlantin valtameren hurrikaanikausi on päässyt kunnolla käyntiin. Kauden toisena myrskynä kehittynyt Bill on tällä hetkellä kolmannen asteen hurrikaani viisiportaisella voimakkuusasteikolla mitattuna. Tuulen keskinopeus myrskyn keskuksen ympärillä on noin 50 metriä sekunnissa eli lähes 190 kilometriä tunnissa. Bill sijaitsi perjantaina keskipäivällä noin 650 kilometriä Bermudan eteläpuolella ja on liikkeessä luoteeseen. Sen reitti kulkee lähipäivinä Yhdysvaltojen itärannikon ja Bermudan saaren välistä pohjoiseen kohti Kanadan itärannikkoa.

Vaikka Bill-hurrikaani ei uhkaisikaan Yhdysvaltain itärannikkoa, Bahamasaaria tai Bermudaa rajuilla tuulillaan, hurrikaani kuljettaa avomereltä korkeita aaltoja aina Karibianmeren saarilta koko itärannikon pituudelle viikonloppuna ja ensi viikon alussa.

Tämän hetken mallilaskelmien mukaan Bill-hurrikaani uhkaa viikonvaihteessa Kanadan itärannikon Nova Scotiaa sekä New Foundlandia. Tällöin myrsky on jo heikentynyt viileän meren pintalämpötilan sekä ympäristön voimistuvien tuulien vaikutuksesta.


3. asteen hurrikaani Bill 21.8.2009 klo 12.15. Kuva: NOAA.

Lue lisää
Hurrikaanit ja muut trooppiset hirmumyrskyt
National Hurricane Center NOAA Lisätietoa englanniksi

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitoksen viestinnän kautta, puh. 1929 2230, viestinta@fmi.fi