Tiedotearkisto: 2009

Suomalaistutkija ESAn avaruussäähankkeen vetäjäksi

8.9.2009 9:15

Kuva: ESA

Ilmatieteen laitoksen tutkija Juha-Pekka Luntama on nimitetty Euroopan avaruusjärjestön, ESAn, uuden avaruussäähankkeen vetäjäksi. Hanke on osa ESAn vuonna 2009 alkanutta, maan lähiavaruuden valvontajärjestelmän kehittämiseen tähtäävää Space Situational Awareness (SSA) -ohjelmaa.

ESAn avaruussäähankkeen tarkoituksena on kehittää palvelu, joka tuottaa tietoa ja ennusteita avaruuden olosuhteista. Tämä tieto auttaa esimerkiksi satelliittioperaattoreita, lentoyhtiöitä ja satelliittitietoliikenteen käyttäjiä varautumaan häiriöihin ja käyttökatkoksiin.

- Satelliitteja voidaan suojata avaruussään vaikutuksia vastaan kytkemällä herkkiä laitteita pois päältä hiukkasmyrskyn ajaksi. Tällä tavalla säästyy rahaa sekä satelliittioperaattorien että katkokseen valmistautuneiden käyttäjien puolella. Satelliittinavigaattoreiden käyttäjiä voidaan varoittaa häiriöistä etukäteen ja myös pidempään kestävän häiriöjakson aikana. Esimerkiksi kaupallisessa laiva- ja lentoliikenteessä navigointijärjestelmien luotettavuus on avainkysymys, Juha-Pekka Luntama toteaa.

Avaruus osa jokapäiväistä elämäämme
Juha-Pekka Luntama muistuttaa, että avaruudessa olevat satelliittijärjestelmät ja niihin perustuvat palvelut ovat nykyään osa infrastruktuuria, jota ilman yhteiskunnan on vaikea tulla toimeen.

- Televisiossa näkyvä sääennuste perustuu hyvin pitkälle sääsatelliittien avulla tehtyihin havaintoihin. Usein televisiokuva tai ainakin kansainväliset televisiolähetykset tulevat tietoliikennesatelliitin kautta ja satelliittitietoliikenne on välttämätöntä puhelujen ja nettiyhteyksien välittämisessä. Satelliittihavaintojen avulla voimme tarkkailla elinympäristömme tilaa ja sen muutoksia ennennäkemättömän tarkasti. Nykyisin yhä useampi veneilijä, autoilija ja jopa jalankulkija myös luottaa satelliittipaikannuksen antamaan tietoon oikeasta sijainnista ja reitistä. Lisäksi satelliittijärjestelmiä käytetään oman planeettamme ja avaruuden tieteellisessä tutkimuksessa, Luntama listaa.

- Aurinkotuuli ja erityisesti auringossa tapahtuvista purkauksista peräisin oleva säteily ja varatut hiukkaset voivat tilapäisesti tai pysyvästi vaurioittaa avaruudessa olevia satelliitteja. Auringon aktiivisuus myös muuttaa ilmakehän ylimmän kerroksen, ionosfäärin olosuhteita. Häiriöt satelliittijärjestelmissä ja ionosfäärissä näkyvät tietoliikennekatkoksina, epätarkkuuksina tai katkoksina satelliittinavigoinnissa sekä katkoksina esimerkiksi sääennusteissa käytettävissä satelliittihavainnoissa. Auringon aiheuttamat myrskyt magnetosfäärissä häiritsevät myös lentoliikenteen radioliikennettä napa-alueilla ja voivat jopa aiheuttaa katkoksia maanpäällisissä sähkönsiirtoverkoissa. Myös miehitetyt avaruuslennon tarvitsevat luotettavia ennusteita auringon purkauksista, koska oleskelu avaruusaseman tai -aluksen ulkopuolella hiukkasmyrskyn aikana on astronauteille vaarallista, Juha-Pekka Luntama toteaa.

ESA
Euroopan avaruusjärjestö (European Space Agency, ESA) on vuonna 1973 perustettu kansainvälinen järjestö, jonka tehtävänä on Euroopan avaruusohjelman suunnittelu ja toteuttaminen. Siihen kuuluu 18 eurooppalaista jäsenmaata. Suomi liittyi vuonna 1987 ESAn liitännäisjäseneksi ja 1. tammikuuta 1995 alkaen jäseneksi. Kanada on ollut vuodesta 1979 ESAn yhteistyöjäsen. Viro on solminut ESAn ohjelmiin osallistumisen mahdollistavan PECS-sopimuksen (Plan for European Cooperating State) vuonna 2007. Latvia solmi saman sopimuksen vuonna 2009. Järjestön pääjohtaja on ranskalainen Jean-Jacques Dordain.

Juha-Pekka Luntama, 44, aloittaa Space Weather Managerin tehtävässä ESAn European Space Astronomy Centre:ssä, ESAC:ssa, 21. syyskuuta 2009. Ennen ESAan siirtymistään Luntama on toiminut avaruussäätutkijana Ilmatieteen laitoksella sekä avaruustoiminnan asiantuntijana liikenne- ja viestintäministeriössä. Luntama on työskennellyt tutkijana myös Euroopan sääsatelliittiorganisaatiossa, EUMETSATissa.

Lisätietoja:

Juha-Pekka Luntama, puh. 040 3203 386, juha-pekka.luntama@fmi.fi