Tiedotearkisto: 2009

Syyskuu paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin

1.10.2009 11:30

Kuva: Eija Vallinheimo

Syyskuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi, paikoitellen jopa poikkeuksellisen lämmin. Ilmatieteen laitoksen mukaan päättynyt kuukausi oli yksi lämpimimmistä viimeisten 50 vuoden aikana.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli länsirannikon runsaasta 13 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 8 asteeseen. Harvinaisen lämmintä oli länsirannikolla ja Savossa, jossa poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli paikoin yli 4 astetta. Pienin poikkeama eli alle 2 astetta oli Pohjois-Lapissa.

Syyskuun keskilämpötila korkea
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan keskilämpötilaltaan syyskuu oli koko maassa yksi lämpimimmistä. Paikoin päättynyt syyskuu oli jopa lämpimin viimeisten 50 vuoden aikana. Viimeksi yhtä lämmin syyskuu oli vuonna 2006, jolloin keskilämpötila oli jopa hieman korkeampi kuin tänä vuonna.

Kuukauden ylin lämpötila oli 24,3 astetta, joka mitattiin Kokemäen Peipohjassa 9. syyskuuta. Kuukauden alin lämpötila -11,6 astetta mitattiin Inarin Saariselällä 30. päivänä. Terminen syksy oli alkanut kuukauden alussa vasta pohjoisimmassa Lapissa. Terminen syksy eteni 20. päivään mennessä maan keskiosaan, mikä on runsaan viikon verran tavanomaista myöhemmin. Maan eteläosassa ja länsirannikolla terminen syksy ei ehtinyt alkaa kuukauden lopun voimakkaasta kylmenemisestä huolimatta vielä syyskuun aikana.

Ensilumi satoi hieman tavanomaista aiemmin
Kuukauden aikana satoi eniten Etelä-Lapissa, jossa sadetta kertyi yleisesti yli 80 millimetriä. Niukimmin satoi maan länsiosassa, jossa jäätiin yleisesti alle 30 millimetrin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna sadanta jäi maan länsiosassa paikoin alle 40 %:iin mutta kohosi Etelä-Lapissa ja Käsivarren Lapissa paikoin puolitoistakertaiseksi. Havaintoasemista eniten satoi Sallan Salmivaarassa, jossa sadetta kertyi kuukauden aikana 111 millimetriä. Pienin sademäärä mitattiin Alavuden Sulkavankylässä, jossa satoi kuukaudessa vain 14 mm. Suurin vuorokautinen sademäärä, 45 mm, mitattiin Rautjärven Simpeleellä 6. päivänä. Ensilumi satoi 28. ja 29. päivänä osassa Lappia, Koillismaata ja Kainuuta, mikä on jonkin verran tavanomaista aiemmin.

Kesän ukkoskausi jäi vaisuksi
Syyskuussa Suomen maa-alueilla paikannettiin reilut 1000 salamaa, joka on noin viidesosa keskimääräisestä. Ukkosia esiintyi kuun aikana hajanaisesti eri puolilla maata, ja runsain salamointi jäi merialueille, mikä onkin tyypillistä loppukesän ja syksyn ukkosille. Eniten salamoita havaittiin 4.9., jolloin kohtalaisen voimakas ukkosalue eteni Perämereltä Etelä-Lappiin. Ukkoskauden salamamäärä ei siis kasvanut merkittävästi syyskuun myötä; 53700 salamaa on alhaisin määrä sitten vuoden 1996, joka on jakson 1960 - 2009 minimi. Vuonna 1996 havaittiin vajaat 40000 salamaa.

Lisätietoja:

Säätilastot: ilmastopalvelu puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Syyskuun säätilastot
Syksyn tilastoja
Syksyn pitkien sääennusteiden seuranta

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.