Tiedotearkisto: 2013

Matalapaine tuo itsenäisyyspäivänä lunta maan etelä- ja keskiosiin

4.12.2013 14:16

Matalapaine liikkuu itsenäisyyspäivänä Suomen eteläpuolitse itään.

Kuva: Hannu Manninen

Kuva: Hannu Manninen

Lumi- ja räntäsateita leviää jo edeltävänä yönä maan etelä- ja keskiosaan lounaasta, rannikolla sade tulee aluksi osin myös vetenä.

Matalapaineen ohittaessa Suomen etelän ja idän välinen tuuli voimistuu, mutta voimakkaimmat tuulet jäävät Tanskaan ja Itämeren eteläosiin. Itsenäisyyspäivän aikana sateet vähitellen heikkenevät, mutta etelärannikolle voi vielä ajautua Suomenlahdelta runsaampia lumikuuroja. Lunta kertyy maan etelä- ja keskiosiin pääosin noin 5 senttiä. Pohjoisessa lumisateet jäävät vähäisiksi ja sää muuttuu päivän mittaan myös selkeämmäksi. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa +1…-5 astetta, pohjoisosassa -5…-15 astetta. Viikonlopuksi sää kylmenee ja vähitellen poutaantuu koko maassa.

Itsenäisyyttä juhlittiin viime vuonna talvisessa pakkassäässä

Viime vuonna itsenäisyyspäivänä oli lounaissaaristoa lukuun ottamatta koko maassa pakkasta. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila oli enimmäkseen -5...-15 astetta, pohjoisessa -15...-25 astetta. Lähinnä maan etelä- ja keskiosassa satoi hieman lunta. Lunta oli koko maassa länsirannikon muutamasta sentistä Pohjois-Lapin 40–50 senttimetriin.

Ennätyksellisen lauha itsenäisyyspäivä koettiin vuonna 2006, jolloin useilla paikkakunnilla rikottiin paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä ja Salossa saavutettiin valtakunnallinen joulukuun lämpöennätys +10,8 astetta. Erityisen kylmiä itsenäisyyspäiviä on ollut muun muassa vuosina 1973 ja 1985. Alin viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana mitattu itsenäisyyspäivän lämpötila on -37,6 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskassa vuonna 1985. Tampereen seudun suurin itsenäisyyspäivän pyry koettiin vuonna 1999, jolloin lunta satoi noin 20 cm.

Suomen itsenäisyysjulistus annettiin vuonna 1917 lauhassa, sateisessa ja tuulisessa säässä. Vielä joulukuun alussa 1917 sää oli talvinen ja koko maassa oli kipakkaa pakkasta, mutta 6. päivänä säätyyppi muuttui täysin, kun lauha lounaisvirtaus nosti lämpötilat suojan puolelle ja toi tullessaan aluksi lumisateita, myöhemmin myös vesisateita.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Itsenäisyyspäivien tilastot:http://ilmatieteenlaitos.fi/itsenaisyyspaiva
Joulukuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu
Lumitilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne