Tiedotearkisto: 2009

Lokakuu alkoi runsailla sateilla maan eteläosassa

5.10.2009 15:13

Kuva: Eija Vallinheimo

Lokakuun 3. ja 4. päivänä suurimmassa osassa maata satoi runsaasti. Maan eteläosassa satoi paikoin jopa lähes saman verran kuin koko lokakuussa keskimäärin.

Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan eniten kahden vuorokauden aikana satoi Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa sadetta kertyi lauantaiaamusta maanantaiaamuun 60 millimetriä. Myös muualla maan eteläosassa satoi kahden päivän aikana yleisesti yli 30 millimetriä. Sen sijaan pohjoisempana sateet ovat jääneet selvästi vähemmälle, ja Keski- ja Pohjois-Lapissa ei ole satanut juuri lainkaan.

Oulun läänissä ja Etelä-Lapissa ja paikoin maan keskiosassakin sateet ovat tulleet osaksi lumena, ja maanantaiaamuna oli Etelä-Lapissa paikoin lumipeite. Eniten lunta oli Rovaniemen Apukassa, jossa sitä mitattiin 3 cm.

Sateet aiheutti voimakas matalapaine, joka saapui lännestä. Matalapaineen keskus oli sunnuntain vastaisena yönä Selkämerellä ja liikkui sunnuntain kuluessa edelleen hyvin hitaasti itäkoilliseen siten, että sen keskus oli maanantaiaamuna Pohjois-Karjalassa. Matalapaineeseen on liittynyt myös voimakkaita tuulia, ja sunnuntain vastaisena yönä tuuli yltyi lounaisilla merialueilla paikoin myrskyksi. Kovimmillaan 10 minuutin keskituuli yltyi 22 metriin sekunnissa.

Sateinen sää jatkuu
Syvä matalapaine sateineen ja tuulineen kulkee ennusteiden mukaan keskiviikon vaiheilla maamme yli koilliseen. Etelässä sateet tulevat vetenä, mutta Lappiin on odotettavissa jopa lumipyryä. Päivälämpötila on tällä viikolla maan eteläosassa enimmäkseen 5 ja 10 asteen välillä, maan keskiosassa 5 asteen vaiheilla ja Lapissa nollan tienoilla. Öisin lämpötila vaihtelee pilvisyyden mukaan. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila on öisin keskimäärin nollan vaiheilla.Lapissa on öisin yleensä heikkoa pakkasta, mutta selkeinä öinä pakkasta voi olla jopa yli 10 astetta.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Lokakuun säänseuranta
Sadesumma kartalla

Voimassa olevat varoitukset

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.