Tiedotearkisto: 2009

Tuuli yltyy myrskyisäksi merialueilla, Lappiin lumipyryä

6.10.2009 14:10

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskymatalapaine vesi- ja lumisateineen liikkuu keskiviikkona 7. lokakuuta maamme yli koilliseen.

Etelänpuoleinen tuuli voimistuu yöstä alkaen kaikilla merialueilla myrskylukemiin eli tuulennopeus on yli 21 metriä sekunnissa. Pohjanlahdella tuuli voi puhaltaa jopa 25 metriä sekunnissa. Myös maa-alueilla maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä etelänpuoleinen tuuli on keskiviikkona puuskissa vaarallisen voimakasta.

- Tuuli voimistuu yöllä lännestä alkaen ja on tämänhetkisten ennusteiden mukaan maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä puuskissa ylimmillään hieman yli 20 metriin sekunnissa. Vaarallisen voimakas tuuli voi aiheuttaa paikallista vahinkoja ja sähkökatkoksia, toteaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta.

Iltapäivään mennessä tuuli voimistuu vaarallisen voimakkaaksi myös maan itäisimmässä osassa. Myöhemmin iltapäivällä tuuli alkaa lännestä alkaen vähitellen heikentyä. Tuuli saattaa voimistua uudelleen torstaina päivällä. Myös Lapissa tuuli voimistuu keskiviikkona aamulla, mutta ei todennäköisesti ylly vaarallisen voimakkaaksi.

Ajokeli muuttuu Lapissa erittäin huonoksi
Matalapaineeseen liittyvät sateet tulevat maan eteläosassa vetenä. Sademääriksi arvioidaan 5-20 millimetriä vuorokaudessa. Maan keskiosassa sekä Oulun läänissä sateet saattavat alkaa lumena, mutta muuttuvat myöhemmin vedeksi. Sen sijaan Lapissa sateet tulevat suurelta osin lumena reippaan itätuulen säestämänä. Lunta kertyy 10 - 25 senttimetriä, mikä tekee ajokelistä yleisesti erittäin huonon.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Voimassa olevat varoitukset
Lumikartta

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.