Tiedotearkisto: 2009

Jääpalvelu aloittaa talvikauden: merivesi normaalia lämpimämpää

15.10.2009 9:00

Kuva: Jääpalvelu

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu on aloittanut talvikauden julkaisemalla ensimmäisen pintalämpötilakartan. Jääpalvelun päätehtävä talvikaudella on talvimerenkulun avustaminen Itämerellä.

Jääpalvelun toiminta alkaa vuosittain lokakuun puolivälissä, josta lähtien julkaistaan meriveden pintalämpötilakarttoja maanantaisin ja torstaisin. Kun Suomen merialueilla on jäätä merenkulkua haittaavassa määrin, aloitetaan päivittäinen jääkarttojen julkaisu. Päätehtävänä Jääpalvelulla on kertoa talvella päivittäinen jäätilanne sekä se, miten se on muuttunut edellispäivästä. Viimeiset jäätiedotukset annetaan yleensä toukokuun loppupuolella.

Tällä hetkellä Suomea ympäröivien merialueiden pintalämpötila vaihtelee Perämeren kuudesta asteesta varsinaisen Itämeren altaan runsaaseen 12 asteeseen. Verrattuna viimesyksyiseen tilanteeseen, merivesi on nyt hiukan lämpimämpää. Kun tilannetta verrataan pitkäaikaisiin keskiarvoihin, on lämpötila Perämerellä hiukan keskiarvoja korkeampi. Selkämerellä vesi on noin kaksi astetta keskimääräistä lämpimämpää. Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä merivesi on asteesta kahteen lämpimämpää kuin keskimäärin.

Tässä vaiheessa syksyä on lähes mahdotonta meriveden lämpötilojen perusteella ennustaa millainen jäätalvi on edessä. Esimerkiksi vuoden 2003 kovaa jäätalvea edeltävänä syksynä merivedet olivat selvästi tämän hetkistä kylmempiä. Suomenlahden itäosassa ero on jopa lähes 6 - 7 astetta. Tämän perusteella voisi arvella, että jäätalvesta tulee enintään keskimääräinen.
Ilmatieteen laitoksen Merentutkimus-yksikköön kuuluva Jääpalvelu on muuttanut syyskuussa Ilmatieteen laitoksen omiin toimitiloihin Helsingin Kumpulaan. Vanha toimipiste Merenkulkulaitoksen tiloissa Helsingin Ruoholahdessa vaihtuu samalla kiinteään yhteistyöhön Sääpäivystyksen kanssa.
- Yhteiset tilat Sääpäivystyksen kanssa helpottavat yhteistyötä. Samoissa tiloissa saamme käyttöömme enemmän meteorologista asiantuntemusta ja tuoretta säätietoa, jääasiantuntija Jouni Vainio sanoo.

Lisätietoja:

Tutkija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi
Jääpalvelu, puh. (09) 685 7659

Jäätilanne

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.