Tiedotearkisto: 2009

Etelämanner-tutkimusretkikunta valmistautuu uuteen retkeen

23.10.2009 9:00

Kuva: Mika Kalakoski/FINNARP

Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunta FINNARP 2009 aloittaa huolto- ja tutkimusmatkan pienellä etujoukolla. Varsinainen tutkimusretkikunta lähtee matkaan noin kuukauden kuluttua, marraskuun lopussa.

Suomen Etelämanner-logistiikka sijaitsee Ilmatieteen laitoksessa ja sen tehtävä on toteuttaa valtion Etelämanner-toimintaa Suomen Etelämanner-strategian mukaisesti. Kolmen hengen etujoukko lähtee varhain aamulla 27. lokakuuta avaamaan tutkimusasema Aboan. Joukon päätehtävänä on ottaa vastaan aseman polttoainevarastojen täydennyksen, joka ensimmäistä kertaa kuljetetaan Aboalle ilmateitse rahtikoneella ja puretaan laskuvarjopudotuksena. Polttoainevarastojen täydennystä on suunniteltu yli kahden vuoden ajan ja nyt toteutettavalla operaatiolla turvataan tutkimusaseman energiantarve usean vuoden tutkimusretkikuntia silmällä pitäen.

Pääjoukko lähtee matkaan marraskuussa
Retkikunta matkustaa ensin reittikoneella lentäen Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin ja sieltä edelleen rahtilentokoneella yli Eteläisen jäämeren. Etelämantereella Kuningatar Maudin maalla sijaitsevalle Suomen tutkimusasema Aboalle viimeinen tuhannen kilometrin etappi taittuu suksilla varustetulla pienkoneella.
Suomen retkikunnan yhdeksän hengen pääjoukko lähtee matkaan marraskuun lopulla. - Retkikunnan jäsenet ovat käyneet läpi kattavan soveltuvuustestin ja lääkärintarkastuksen, hioneet yhteistoimintaa viimeistelyleirillä ja harjoitelleet toimimista hätätilanteissa. Retkikunnan lähes 4000 kilon rahti, joka sisälsi tutkimuslaitteita, turvallisuusvälineitä ja muonaa, lähti matkaan jo lokakuun alussa, logistiikkapäällikkö Mika Kalakoski Ilmatieteen laitoksesta kertoo.
Suomi on täysivaltainen jäsen Etelämannerta koskevassa kansainvälisessä päätöksenteossa. Tämä edellyttää merkittävää ja pysyvää tutkimustoimintaa Etelämantereella. Suomen Etelämanner-tutkimusohjelma aloitti toimintansa vuonna 1988, ja tutkimusasema Aboa valmistui tammikuussa 1989. Nyt Etelämantereelle lähtevä tutkimusretkikunta on Suomen seitsemästoista.

Lisätietoja:

huoltoretkikunnan johtaja,
logistiikkapäällikkö Mika Kalakoski, puh. 050 359 2792

Lue lisää Etelämanner-tutkimuksesta

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.