Tiedotearkisto: 2009

Lumisadealue saapuu etelästä

6.11.2009 11:45

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan lumisadealue saapuu perjantain 6. marraskuuta kuluessa Baltiasta maan etelä- ja keskiosiin. Lumisade voi ajoittain olla sakeaa.

Sade alkaa etelässä keskipäivän ja iltapäivän välillä. Illan kuluessa lumisadealue liikkuu Pirkanmaan ja Keski-Suomen yli Pohjanmaalle. Yöllä lunta sataa vielä Perämeren rannikolla.

Lämpötilat ovat aluksi nollassa tai vähän suojan puolella, joten sade alkanee ainakin rannikolla vetenä tai räntänä. Iltapäivällä lämpötilojen laskiessa sade muuttuu rannikollakin lumi- tai räntäsateeksi, muualla kyse on lumisateesta. Lunta kertyy todennäköisesti eniten Uudenmaan sisäosiin, Hämeeseen sekä osiin Pirkanmaata ja Keski-Suomea. Lunta ennustetaan satavan paikoin 5-10 cm. Aivan idässä lumisateet jäävät vähäisemmiksi, toisaalta länsirannikolla sade tulee osin vetenä. Ajokeli on muuttumassa monin paikoin huonoksi tai paikoin erittäin huonoksi. Sade hellittää etelärannikolla illalla, muualla yön kuluessa.

Lauantaipäivä on yleiskuvaltaan pilvinen ja paikallisia lumisateita tulee lähinnä Oulun läänissä sekä Länsi-Lapissa, jossa on heikkoa pakkasta. Etelässä tulee ajoittain tihkusateita ja lämpötilat kohoavat useamman asteen suojan puolelle.

Ensilumi satoi etelään
Maan eteläosaan ja pääkaupunkiseudulle saatiin paikoin ensilumi torstaina 5. marraskuuta, kun keskiviikkoillan ja torstaiyön aikana liikkui sadealue maan etelä- ja keskiosan yli länteen. Lunta saatiin lisää vielä torstain aikana. Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan perjantaiaamuna lunta oli maan eteläosassa enimmillään Helsinki-Vantaan lentoaseman mittauspisteessä 7 senttimetriä. Lapissa lunta on enimmillään Inarin Saariselällä 12 senttimetriä.

Ensimmäinen peittävä lumipeite saadaan aivan maan eteläosaan tyypillisesti marraskuun puolivälin tietämillä. Silloin tällöin lunta on satanut joskus jopa lokakuun alkupuolella, viimeksi näin tapahtui vuonna 2002. Pysyvää lumipeitettä saadaan maan eteläosassa tyypillisesti odotella joulukuun loppupuolelle saakka. Lappiin pysyvä lumi saadaan tavallisesti jo loka-marraskuun taitteessa.

Lämpötila on ollut viime päivinä maan etelä- ja keskiosassa hieman tavanomaista alempi. Lapissa sen sijaan on ollut hieman keskimääräistä lauhempaa.
Terminen talvi on alkanut, eli vuorokauden keskilämpötila on laskenut pysyvästi nollan alapuolelle maan pohjoisosassa lokakuun puolella, paikoin muutaman päivän keskimääräistä aikaisemmin. Myös maan etelä- ja keskiosassa vuorokauden keskilämpötila on ollut marraskuun alussa muutamana päivänä nollan vaiheilla tai sen alapuolella, mutta terminen talvi ei vielä ole alkanut.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset
Marraskuun sääseuranta
Lumitilanteen seuranta
Jalankulkusää

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss

Ilmatieteen laitos mikroblogipalvelu Twitterissä twitter.com/meteorologit