Tiedotearkisto: 2009

Tapaturmapäivänäkin syytä ennakoida sääolosuhteet

13.11.2009 9:00

Kuva: Nanni Akkola

Vuoden 2009 Tapaturmapäivää vietetään 13.11. Tapaturmapäivän tavoitteena on muistuttaa matkailun ja matkustamisen riskeistä. Ilmatieteen laitos muistuttaa, että ennakoimalla, esimerkiksi seuraamalla matkareitin sääolosuhteita, voi välttyä monelta tapaturmalta.

Valtakunnallista tapaturmapäivää on vietetty vuodesta 1995, perjantaina 13. päivä. Päivän tavoitteena on ollut kiinnittää kansalaisten huomio keinoihin, joilla jokapäiväisiä vaaratilanteita voi välttää. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan liikenne- ja jalankulkusää on lähipäivinä normaalia paikallista liukkautta lukuun ottamatta. Lähipäivinä on koko maassa pakkasta ja poutaa. Lämpötila on enimmäkseen -1...-10 astetta, lauhinta on rannikolla. Lapissa pakkanen kiristyy paikoin -10 ja -20 asteen välille. Sunnuntaina lännestä saapuu maahamme vesi- ja lumisateita ja samalla sää lauhtuu.

Ennakoi - vältä tapaturmia
Tyypillisiä matkalla tapahtuvia tapaturmia ovat kaatumiset ja liikennetapaturmat. Päivittäisten työn ja kodin välisten matkojen ohella monet työtehtävät edellyttävät paljon matkustamista ja liikkumista. Tehokkaaseen matkatapaturmien ja vahinkojen ehkäisyyn kuuluu perehtyminen matkareitin olosuhteisiin jo ennen matkan alkua.

Ilmatieteen laitos haluaa kiinnittää huomiota etenkin työmatkojen turvallisuuteen. Neljä kertaa vuorokaudessa päivitettävä liikennesääennuste on maakuntakohtainen ja koskee pääteitä. Palvelussa kootaan ja yhdistetään tiedot kelistä, kunnossapidosta sekä säästä ja sen kehityksestä, ja ennustetaan näiden tietojen perusteella ajokelin kehittyminen seuraavan vuorokauden aikana. Liikennesää kerrotaan tienkäyttäjille television ja radion säätiedotuksissa, Internetissä ja teksti-TV:ssä.

Myös jalankulkijoille suunnatuille kelitiedotteille on tarvetta, sillä liukastumistapaturmia sattuu yleensä tyypillisesti eri päivinä kuin muita liikennetapaturmia. Jalankulkijoiden kannalta kaikkein liukkaimmat keliolosuhteet ovat silloin, kun jäisen pinnan päälle sataa vähän kuivaa lunta tai vettä. Tavallisten talvipäivien ohella talveen mahtuu myös muutama tällainen ns. kasaumapäivä, jolloin huonot olosuhteet aiheuttavat normaalia enemmän liukastumistapaturmia.

Suomessa sattuu vuosittain peräti noin miljoona tapaturmaa, suurin osa niistä olisi kuitenkin ennakolta ehkäistävissä. Tapaturmapäivän kiinnittää suomalaisten huomiota keinoihin, joilla voi välttää jokapäiväisiä vaaratilanteita. Lisäksi tavoitteena on edistää tapaturmien torjunnan parissa työskentelevien tahojen yhteistyötä.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset
Jalankulkusää

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.