Tiedote 16.11.2009

Tiedote - FINNARP-retkikunta lähdössä kohti Etelämannerta

Kuva: Mika Kalakoski

Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunta FINNARP 2009 lähtee huolto- ja tutkimusmatkalle varhain aamulla 27. marraskuuta. Retkikunnan tieteellisenä tavoitteena on tutkia Etelämantereen lunta ja aerosolihiukkasten muodostumista.

Suomi aloitti aktiivisen tutkimustoiminnan Etelämantereella vuonna 1988 perustamalla tutkimusasema Aboan. Asemalla tehdään monipuolista jäähän ja ilmakehään kohdistuvaa tutkimusta. Vuoden 2009 retkeen liittyy neljä erillistä tieteellistä hanketta. Tämän lisäksi retken aikana huolletaan Aboan automaattinen säähavaintoasema ja tehdään huoltotöitä myös aseman muihin havainto- ja mittauslaitteistoihin.

Tutkimusretkikuntaan kuuluu viisi tutkijaa, lääkäri, konemestari, kokki ja retkikunnan johtaja. Rahtia retkikunnalla on yhteensä 4500 kiloa, josta tieteellisiä tutkimuslaitteita ja niihin liittyviä tarvikkeita on noin puolet. Muu aineisto on asemalle meneviä täydennyksiä ja ruokaa. Retkikunta viettää Etelämantereella Kuningatar Maudin maalla sijaitsevalle Suomen tutkimusasemalla noin kaksi kuukautta ja palaa takaisin helmikuun alussa 2010. Jo aikaisemmin Aboalle on lähtenyt 3-henkinen huoltoretkikunta.

Lumi ja aerosolit tutkimusteemoina tänä vuonnaIlmatieteen laitos mittaa Aboa-aseman lähistöllä retken aikana ilman ja lumen välistä energianvaihtoa. Lisäksi tutkitaan lumipeitteen ominaisuuksia; tiheyden ja lämpötilan kerrostuneisuutta ja lumikiteitä. Tavoitteena on parantaa näiden tietojen avulla näiden prosessien ja suureiden kuvaamista ilmasto- ja säänennustusmalleissa. Mittaukset ovat jatkoa aikaisemmilla matkoilla tehdyille mittauksille. Retkikunta tutkii myös lumen laadun ja rakenteen evoluutiota erilaisten kenttämittausten avulla. Mittausten avulla voidaan päätellä, miten lumipeite on kehittynyt Etelämantereella 2000-luvulla.

Aboalla on tavoitteena tutkia myös aerosolihiukkasten syntyä ja kasvua sekä ilmakehän kemiallista koostumusta. Tarkoituksena on selvittää, miten pienhiukkaset syntyvät Etelämantereella, ja mitkä tekijät vaikuttavat niiden syntymiseen ja kasvuun. Näin saadaan uutta tietoa hiukkasten ilmastovaikutuksesta.

Ilmatieteen laitoksen lisäksi tukimusta Aboalla tekee myös Helsingin yliopiston Fysiikan laitos. Nyt Etelämantereelle lähtevä retkikunta on Suomen seitsemästoista.

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Petri Heinonen, puh. 044 2822 077, petri.heinonen@fmi.fi

Lue lisää Etelämanner-tutkimuksesta

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.