Tiedotearkisto: 2009

Lumisateet vaikeuttavat joulun liikennettä

21.12.2009 14:40

Ilmatieteen laitoksen 23. joulukuuta laatiman ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa oleva lumisadealue on tuonut ja tuo uutta lunta tämän päivän aikana monin paikoin yli 10 cm.

Kuva: Kuvapörssi

Lumisateet heikkenevät vähitellen iltapäivän ja illan aikana, mutta erittäin huono ajokeli jatkuu näillä näkymin iltaan saakka. Uusi sadealue liikkuu aaton vastaisen yön ja aattoaamun aikana maan itäisimmän osan yli koilliseen ja ajokeli heikkenee tässä yhteydessä uudelleen.

Joulupäivänä sää on osin selkeää ja pakkasta on 10...20 astetta, sisämaassa on paikoin kylmempääkin. Paikoin navakka itätuuli lisää pakkasen purevuutta.
Tapaninpäivänä pilvisyys todennäköisesti lisääntyy maan eteläosassa, tuuli voimistuu ja lumisateen riski kasvaa, muualla maassa jatkuu kylmä talvisää.

Lunta koko maassa
Sunnuntaina 20. joulukuuta lunta tuprutteli runsaasti kovan tuulen saattelemana maan eteläosassa muuttaen ajokelin paikoin erittäin huonoksi. Lunta satoi eniten Vantaalla, missä lumipeite kasvoi 26 senttimetriä vuorokauden aikana. Myös Espoossa ja Porvoossa lunta kertyi parisenkymmentä senttiä. Suomenlahdella idänpuoleinen tuuli yltyi myrskylukemiin keskituulen nopeuden ollessa Porvoon Emäsalon havaintoasemalla kovimmillaan 21,9 m/s. Puuskissa tuuli oli kovimmillaan samaisella havaintoasemalla 25,8 m/s.

Lunta on nyt maassa aivan lounaisrannikkoa ja saaristoa myöten, joten joulusta saataneen valkoinen aivan koko maassa. Eniten lunta on Kittilän Kenttärovalla, missä lumensyvyys oli tänä aamuna 47 cm. Ohuimmillaan lumipeite on tällä hetkellä maan länsiosassa, missä lumensyvyys oli aamulla paikoitellen noin 3 senttimetriä.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Joulutilastot
Joulukuun sääseuranta
Lumitilanteen seuranta
Liikennesää ja voimassa olevat varoitukset
Jalankulkusää

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.