Tiedotearkisto: 2013

Joulua vietetään lauhassa ja epävakaisessa säässä

23.12.2013 13:03

[Päivitetty 23.12. klo 10.50] Jouluna on keskimääräistä lauhempaa ja sateista. Joulu on musta suuressa osassa maata.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen 23. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan jouluaaton vastaisena yönä Lapissa on pakkasta 6...12 astetta, muualla maassa lämpötila on nollan vaiheilla tai hieman pakkasella. Uusi sadealue saapuu aamupäiväksi maan lounaisosaan ja leviää aaton aikana suurimpaan osaan maata Itä-Lappia lukuun ottamatta. Sade tulee maan etelä- ja länsiosassa vetenä tai räntänä muualla räntänä tai lumena. Lämpötila kohoaa aaton aikana etelässä nollan ja +6 asteen välille, Kuusamossa, Koillismaalla ja Lapissa lämpötila vaihtelee nollan ja -6 välillä.

Joulupäivänä lauha eteläinen ilmavirtaus jatkuu ja lämpötilan nollaraja nousee päivällä Pohjois-Lappiin saakka, mutta sää pyrkii pakastumaan illemmalla uudestaan Länsi-Lapissa. Joulupäivänä sataa vettä tai lunta Koillismaalla ja Lapissa ja sade voi olla paikoin jäätävää, muualla sateet ovat pääosin vettä. Lämpötila vaihtelee enimmäkseen nollan ja +6 asteen välillä.

Tapaninpäivänä lähes koko maassa lämpötila vaihtelee nollan ja +5 asteen välillä, lähinnä Luoteis-Lapissa on pikkupakkasta. Maan pohjoisosassa sateet tulevat lumena tai räntänä, muualla pääosin vetenä.

Valkean joulun todennäköisyys vaihtelee eri puolilla maata
 

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tänä vuonna jouluviikon alussa lumetonta on maan etelä- ja länsiosassa suunnilleen linjan Kokkola-Savonlinna lounaispuolella. Eniten lunta maanantaiaamun mittauksessa oli Enontekiön Kilpisjärvellä, jossa sitä oli 94 cm.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma Pohjois-Karjalasta Merilappiin ulottuvan alueen pohjoispuolella. Valkoisen joulun todennäköisyys on tilastojen mukaan pienin lounaissaaristossa, jossa keskimäärin joka toinen joulu on valkoinen. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin kaksi kolmesta. Näin musta joulu oli viimeksi kaksi vuotta sitten eli vuonna 2012.

Viimeisimmät säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ennen liikenteeseen lähtemistä.

Lisätiedot:

Voimassa olevat varoitukset: www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Joulunajan säätilastoja ja valkean joulun todenäköisyydet: www.ilmatieteenlaitos.fi/joulunaika
Lumitilanteen voit tarkistaa osoitteesta www.ilmatieteenlaitos.fi -> Lumitilanne
Meteorologit Twitterissä: www.twitter.com/meteorologit