Tiedotearkisto: 2010

Islannin tulivuorenpurkauksen tuhkaa kulkeutui Suomeen

15.4.2010 12:00

Päivitetty 15.4.klo 18.15

Kuva: Eija Vallinheimo

Islannissa Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksen ilmaan syöksemä tuhka on levinnyt torstaina Pohjois-Suomeen. Perjantai-aamuun mennessä tuhkapilvi saattaa siirtyä myös Etelä-Suomen ylle.

Keskiviikkona Islannissa alkanut tulivuorenpurkaus on saanut aikaan tuhkapilven, joka sisältää hiukkasten lisäksi mm. rikki- ja hiilidioksidia. Patsaasta muodostunut savu- ja tuhkapilvi on saapunut tänään torstaina Pohjois-Suomen alueelle sekä kulkeutunut siitä itään ja kaakkoon Venäjälle.

Ilmatieteen laitoksen leviämisennusteiden mukaan pilvi leviää ja kulkeutuu yön sekä perjantaiaamun aikana vähitellen koko Suomeen. Ennuste perustuu oletukseen, että päästöt jatkuvat muuttumattomina.

Ilmatieteen laitoksen Sodankylässä tekemissä ilmakehän valonläpäisykyvyn mittauksissa tuhkapilvi on jo havaittu torstai-iltapäivän aikana. Pääosa tuhkasta liikkuu juuri korkeuksilla, joissa matkustajalentokoneet lentävät. Maanpinnan läheisissä ilmanlaatumittauksissa ei ole tähän mennessä merkkejä tuhkapilvestä.

Perjantain vastaisena yönä lännestä leviää sateita maan länsiosiin, perjantain kuluessa myös itäosiin. Sateet tulevat sekä vetenä että räntänä, pohjoisessa paikoin jopa lumena. On mahdollista, että tuhkapilven myötä sade voi olla lievästi hapanta, mutta sillä ei ole merkittäviä vaikutuksia ympäristössä.

Pilven liikkeitä seurataan leviämismalleilla. Ilmatieteen laitos välittää lentoliikenteelle jatkuvasti tietoa pilven liikkeistä ja seuraa tilannetta, mikäli tulivuorenpurkaus jatkuu.

Lisätietoja:

Sää- ja leviämistiedot: palveleva meteorologi 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Tiedot lentoliikenteen rajoittamisesta Finavian internetsivuilta

Islannin tuhkapilvi
Satelliittianimaatio

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.