Tiedotearkisto: 2010

Tuhkapilvi leviää lännestä tiistaina

19.4.2010 10:45

Päivitetty 19.4. klo 21.00

Satelliittikuvien mukaan Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus jatkuu edelleen. Paikan päältä saatujen tietojen mukaan tuhkapilven korkeus ei kuitenkaan tällä hetkellä yllä enää viimepäivien korkeuteen, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin.

Ilmatieteen laitoksen maanantaina tekemien leviämisennusteiden mukaan ilmavirtaukset kuljettavat tuhkapilveä tällä hetkellä Islannista Britannian ja Saksan kautta kohti Skandinaviaa. Tuhkapitoisuus oli maanantaina tilapäisesti alhaisempi Fennoskandian keskivaiheilla, mutta ennusteiden mukaan uusi tiheämpi tuhkapilvi saapuu lännestä tiistaina päivällä. Viikon keskivaiheilla Fennoskandiaan muodostuu laaja matalapaineen alue, joka edelleen kierrättää tuhkaa loppuviikon ajan Länsi- ja Keski-Euroopan kautta Pohjois-Eurooppaan, mikäli purkaus Islannissa edelleen jatkuu.

Ensi viikolla ilmavirtaukset Islannista suuntautunevat idän ja pohjoisen välille, joten ainakin Keski-Euroopan osalta tilanne voi helpottua, vaikka purkaus jatkuisi.

Suomessa vallitsee lähipäivinä viileä luoteenpuoleinen ilmavirtaus ja varsinkin iltapäivisin tulee siellä täällä lumi- tai vesikuuroja. Viikon loppupuolella sää muuttuu matalapaineen myötä epävakaiseksi. On mahdollista, että tuhkapilven myötä sade voi olla lievästi hapanta, mutta sillä ei ole merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Tilannetta seurataan tarkasti

Ilmatieteen laitos välittää lentoliikenteelle tietoa pilven liikkeistä ja seuraa tilannetta, mikäli tulivuorenpurkaus jatkuu.

Ilmatieteen laitos toimittaa ilmailuviranomaisille VAACin (Vulcanic Ash Advisory Centre) tuhkaennusteen ja täydentää tätä tietoa omilla SILAM-mallilaskelmillaan ja mittaustuloksillaan. Ilmailuviranomaiset määrittävät kaiken käytettävissään olevan tiedon perusteella lentotoiminnan turvallisuuden takaavat rajoitukset.

Ilmatieteen laitoksen leviämismallilla (SILAM-malli) voidaan arvioida tuhkapilven liikkumista. Ilmatieteen laitoksen www-sivuilta löytyvissä kuvissa on tehty mallilaskelma tuhkapilven liikkeestä kaksi vuorokautta ajassa eteenpäin.

Tuhkapilvestä ei tällä hetkellä havaintoja hengitysilmassa

Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatuasemilla ei ole mitattu poikkeavia rikki- tai hiukkaspitoisuuksia. Ilmatieteen laitos korostaa, että Islannin tulivuorenpurkauksesta ilmakehään päässeet hiukkaset ja rikkidioksidi eivät tällä hetkellä vaikuta maanpinnan läheisyydessä olevan hengitysilman laatuun Suomessa.

Koska tulivuoresta kulkeutuva tuhka kulkee korkealla, siitä ei tällä hetkellä aiheudu Suomessa terveysvaaraa hengitys- tai sydänsairaille eikä muille herkille väestöryhmille. Myöskään ulkona liikkumista ei ole tarvetta välttää. Jos terveysvaaraa ilmenisi, Ilmatieteen laitos reagoisi asiaan välittömästi ja yhdessä muiden viranomaisten kanssa varoittaisi asiasta.

Lue lisää

Ilmanlaatuportaali

Ulkoministeriön tiedote

Finavian tiedotteet lentorajoituksista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteet

Lisätietoa englanniksi

Icelandic Meteorological Office: Ash clouds and flash floods

Lisätiedot

Sää- ja leviämistiedot: palveleva meteorologi 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.