Tiedote 8.1.2014

Lauhana alkanut tammikuu muuttuu talvisen kylmäksi

Tammikuun alku on ollut poikkeuksellisen lämmin. Sää kylmenee perjantaina ja kylmenemisen yhteydessä sataa ajoittain myös lunta.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan matalapaine kulkee perjantaina Suomen eteläpuolitse itään. Sen jälkipuolella pääsee koillisesta virtaamaan koko maahan kylmää ilmaa. Kylmenemisen yhteydessä sataa ajoittain lunta, ja lähinnä maan eteläosassa lumisade voi olla ajoittain sakeaa. Etelärannikolla sade voi tulla aluksi osin vetenä. Lauantaina ja sunnuntaina pakkasta on suuressa osassa maata 7…15 astetta, ja paikoin tulee heikkoa pakkaslumisadetta. Tuuli lisää pakkasen purevuutta. Lapin selkeillä alueilla pakkasta voi olla yli 30 astetta.

Myös ensi viikolla sää näyttäisi jatkuvan talvisen kylmänä.

Tammikuun alku poikkeuksellisen lämmin

Tammikuun alku on ollut suuressa osassa maata poikkeuksellisen lämmin. Lähes yhtä lämmintä tai lämpimämpää on ollut Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosina 1973, 1983 ja 2007.

Tyypillisesti tammikuun puolivälissä pakkasta on koko maassa. Etelässä päivän ylin lämpötila on pari astetta pakkasella, Lapissa noin -10 astetta. Vuorokauden alin lämpötila on etelässä noin -5 ja Lapissa -15…-20 asteen välillä. Lunta on tyypillisesti tähän aikaan vuodesta koko maassa, joskin etelä- ja lounaisrannikolla on noin kerran 10 vuodessa tammikuun puolivälissä lumetonta.

Lunta oli 8.1. aamulla Kaakkois-Suomesta Raaheen ulottuvan linjan pohjoispuolella ja yli 10 cm:n lumiraja kulki Oulu-Kainuu linjalla. Viimeksi lumiraja on ollut näin pohjoisessa tammikuun alussa juuri lämpiminä tammikuun alkuina 2007 ja 1973. Lapissa ja Kainuussa lunta on melko tavanomainen määrä.

Joulukuun puolivälissä alkanut leuto sääjakso on tehnyt termisen talven määrittämisestä tänä talvena vaikeaa. Maan etelä- ja keskiosassa termisen talven alkamista joudutaan tarkastelemaan vielä myöhemmin, ennen kuin voidaan sanoa, koska terminen talvi lopulta alkoi. Määritelmän mukaan termisen talven aikana vuorokauden keskilämpötila pysyttelee pysyvästi nollan alapuolella.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm) Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Tammikuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/tammikuu

Lataa Ilmatieteen laitoksen SÄÄ-sovellutus puhelimeesi: http://ilmatieteenlaitos.fi/924