Tiedotearkisto: 2010

Maan länsi- ja pohjoisosissa voimakkaita ukkoskuuroja

14.7.2010 11:18

Kuva: Ari-Juhani Punkka

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaista ukkoskuuroista maan länsi- ja pohjoisosissa. Tiistai-iltana esiintyi rajuja ukkosia maan länsiosissa ja Etelä-Lapissa. Yksinkertaisilla suojautumisohjeilla voi pienentää salamaniskun riskiä.

Ukkoskuurot ovat todennäköisiä keskiviikkona maan lounaisosissa, Pohjanmaalla ja Lapissa. Itään ukkoset eivät yltäne lukuun ottamatta Pohjois-Savoa. Myös etelärannikon tuntumassa ukkoskuurot ovat harvemmassa. Ukkosiin liittyy paikoin hyvin voimakkaita ukkospuuskia, rankkasadetta ja jopa suuria rakeita. Illan kuluessa ukkoset heikkenevät, mutta yöksi itään ja pohjoiseen jäänee vielä paikoin sadekuuroja.

Jo tiistai-illan ja yön aikana esiintyi paikoitellen rajuja ukkosia maan länsiosista Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella. Suurimmat salamamäärät mitattiin Ylivieskassa (188 maasalamaa) ja Siikajoella, jossa salamoita mitattiin 160. Yhteensä salamoita havaittiin vuorokauden aikana Suomessa noin 5000. Keski-Ruotsissa sama ukkosrintama aiheutti taajama-alueilla tulvia sekä paikoin satoi suuria rakeita.

Toistaiseksi keskimääräinen ukkoskesä
Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa on tänä kesänä esiintynyt noin 50 000 maasalamaa, mikä on lähellä tilastollista keskiarvoa. Runsaimmin on salamoinut Kainuussa, Etelä-Lapissa ja maan itäosissa, muualla salamointi on ollut vähäisempää. Salamarunsain päivä on ollut 1. heinäkuuta, jolloin salamoita havaittiin noin 9000.


Maasalamoiden vuorokausimäärät Suomessa 13.7.2010 mennessä. Korkein pylväs on 1. heinäkuuta, jolloin Ilmatieteen laitoksen salamanpaikantimella havaittiin noin 9000 maasalamaa.

Ohjeita ukkoselta suojautumiseen
Vaikka ukkonen on näyttävä luonnonilmiö, kannattaa pitää mielessä salamoiden äkkiarvaamattomuus ja vaarallisuus. Tilastojen mukaan ukkonen on Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä ihmiselle vaarallisin. Keskimäärin salamaan menehtyy yksi ihminen joka toinen vuosi.

  • Sateelta ei kannata suojautua puun alle, sillä salama iskee useimmin puiden kaltaisiin korkeisiin kohteisiin. Lisäksi salaman sähkövirta siirtyy puusta helposti ihmiseen, joka johtaa sähköä puuta paremmin.
  • Metallikorinen auto on melko turvallinen ja yleensä helposti tarjolla oleva suojautumispaikka.
  • Sisätiloissa sähkölaitteiden johdot on suotavaa kytkeä pois jo hyvissä ajoin ennen ukkosta. Etenkään herkät elektroniikkalaitteet, kuten tietokoneet eivät kestä kovin suuria ylijännitteitä.
Lue lisää
Perustietoa ukkosista ja salamoista
Usein kysyttyjä kysymyksiä ukkosista
Suojautuminen salamoilta
Voimassa olevat varoitukset

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Tilaa salamavahtipalvelu kännykkään

Ilmatieteen laitoksen meteorologit seuraavat säätä myös Twitterissä twitter.com/meteorologit

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.