Tiedotearkisto: 2010

Venäjän metsäpaloista savua Suomeen

28.7.2010 9:33

Mallilaskelmiin perustuva ennuste metsäpaloista leviävien pienhiukkasten pitoisuudelle lähituntien aikana. Vihreillä alueilla pitoisuus on pieni, keltaisilla ja oransseilla kohtalainen ja punaisilla suuri.

Suomeen leviää lähivuorokausien aikana idän ja etelän välisten ilmavirtausten mukana metsäpalosavuja Venäjältä. Ilmanlaatu paranee viikonlopulla etelästä alkaen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmavirtaukset kuljettavat lähipäivinä aikaisempaa enemmän savua Venäjän metsä- ja maastopaloista Suomeen. Arvioiden mukaan ilmanlaatu on heikoimmillaan torstaina.
- Suomeen tulee kaakosta keskiviikon ja torstain aikana uusi annos hyvin helteistä ilmaa ja sen myötä myös palosavuja. Savua kulkeutuu keskiviikkona jo kaakkoisimpaan Suomeen ja etelärannikolle, torstain ja perjantain aikana savua leviää todennäköisesti myös muualle maahan, kertoo päivystävä meteorologi Henri Nyman.
Venäjän metsäpalojen seurauksena Suomen ilmanlaatu on viime päivinä ajoittain heikentynyt lisääntyneiden pienhiukkas- ja otsonipitoisuuksien takia. Metsä- ja maastopalot sijaitsevat kuitenkin sen verran kaukana Suomesta ettei savusta ole terveydelle suurempaa haittaa.

Metsäpalot aiheuttavat pienhiukkasten ja ärsyttävien hiilivetyjen lisääntymistä ilmassa. Palojen vaikutus voidaan havaita savun hajuna, näkyvyyden heikkenemisenä sekä herkillä väestöryhmillä ärsytys- ja terveysoireina. Riskiryhmiin kuuluvat henkilöt voivat vähentää altistumistaan pysyttelemällä sisätiloissa ovet ja ikkunat suljettuina.

Lisätietoja:


Suomen ilmanlaatutilanne ja metsäpalosavujen leviämisennuste

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.