Tiedotearkisto: 2010

Veera-myrsky riepotteli Suomea keskiviikkona

5.8.2010 14:05

Veera-myrskyn salamakartta. Eri värit ilmentävät eri kellonaikoina iskeneitä salamoita. Eniten salamoi puolenpäivän jälkeen (vihreä, oranssi ja keltainen väri.) Kuva: Ilmatieteen laitos

Veera-myrsky oli viimeviikkoisen Asta-myrskyn tapaan melko harvinainen, joskaan ei poikkeuksellinen ilmiö. Salamamäärät olivat korkeimpia yli kymmeneen vuoteen. Viikonlopuksi on jälleen ennustettu helteitä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan yhtä voimakkaita ukkosia on Suomessa keskimäärin muutaman kerran vuosikymmenessä. Veera-myrskyssä voimakkaimmat ukkoset syntyivät puolenpäivän aikaan Pirkanmaan seudulla, josta ne liikkuivat iltapäivän ja illan aikana Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Kainuun ja Koillismaan yli kohti Kuolan niemimaata. Toinen lähes yhtä voimakas ukkosrintama syntyi illansuussa itäisellä Suomenlahdella ja se liikkui Suomen kaakkoisrajan tuntumassa kohti Vienan Karjalaa.

Ukkonen
Tutkakuva 4.8. klo 15. Kuva: Ilmatieteen laitos
Ukkonen
Tutkakuva 4.8. klo 21. Kuva: Ilmatieteen laitos

Voimakkaita ukkosia ja runsaasti salamoita
Myrskyissä esiintyi monin paikoin syöksyvirtauksia, joissa tuhojälkien perusteella voidaan tuulen puuskien arvioida olleen yli 30 m/s. Syöksyvirtaus on ukkospilvestä alaspäin syöksyvä voimakas kylmä ilmavirtaus, joka maan- tai vesipinnan kohdatessaan kääntyy vaakasuoraksi.

Myrsky oli voimakas myös salamamäärillä mitattuna, sillä Ilmatieteen laitoksen salamapaikanninverkko havaitsi noin 23 000 maasalamaa. Tämä on suurin lukema tällä vuosituhannella. Havaintoja tehtiin myös suurista, halkaisijaltaan jopa 3 senttimetriä olevista rakeista.

Helteet palaavat viikonloppuna
Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää lämpenee viikonloppuna uudelleen ja maan itäosassa lämpötilat nousevat 30 asteen tuntumaan. On myös mahdollista, että Itä-Suomessa hätyytellään viikonloppuna Suomen elokuun lämpöennätystä. Tämänhetkinen ennätys, 33,2 astetta, mitattiin Sulkavalla 5. elokuuta 1912.

Lännessä ja pohjoisessa on hieman viileämpää, mutta 25 asteen helleraja rikkoutunee sielläkin. Ilmamassa on paitsi lämmintä myös kosteaa, joten ukkoskuurot ovat edelleen mahdollisia. Sään tekee epävakaiseksi Suomessa myös säärintama, jossa Venäjän kuuma ja Atlantin viileämpi ilma kohtaavat.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,03 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.