Tiedotearkisto: 2010

Vaarallisista ukkospuuskista annettiin viikonlopun aikana useita viranomaistiedotteita

8.8.2010 12:00

Kuva: Eero Salonen

(Päivitetty 8.8. klo 21) Ilmatieteen laitos antoi sunnuntaina 8.8 kolme viranomaistiedotetta vaarallisista ukkosista. Lauantaina vastaavia, yleensä harvinaisia tiedotteita lähetettiin kolme kappaletta.

Sunnuntaina klo 14 annettiin Pohjois-Pohjanmaalle ja Etelä-Lappiin viranomaistiedote, jossa varoitettiin erittäin voimakkaista ukkospuuskista. Illalla klo 21 varoitettiin myös paikoin erittäin voimakkaista ukkospuuskista sekä rajusta salamoinnista Uudellamaalla, Itä-Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa. Klo 22.30 listaan lisättiin vielä Pirkanmaa. Alueille ennustettiin lähitunneiksi paikoin erittäin voimakkaita ukkospuuskia sekä rajua salamointia. "Ulkona liikkuessa on syytä tarkkailla tilanteen kehittymistä ja siirtyä tarvittaessa sisätiloihin."

Lauantaina 7.8. vastaavantyyyppisiä viranomaistiedotteita annettiin kaikkiaan kolme. Ensimmäinen annettiin klo 17.15 Pirkanmaan pohjoisosaan sekä Etelä-Pohjanmaan maakuntaan ja toinen klo 18.55 Keski-Suomen maakunnan pohjoisosaan, Keski-Pohjanmaalle sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosaan. Lauantain viimeisin viranomaistiedote annettiin klo 21.45 Kainuuseen.

Viranomaistiedote tuo lisätietoa annettuun varoitukseen

Viranomaistiedote on erittäin harvinainen. Se on normaaleja Ilmatieteen laitoksen antamia ennusteita voimakkaampi ja se lähetetään, kun tilanteen ennustetaan mahdollisesti uhkaavan ihmishenkiä. Viranomaistiedotetta voimakkaampi hätätiedote lähetetään puolestaan silloin, kun tilanne aiheuttaa ihmishengelle välitöntä vaaraa.

Viranomaistiedote luetaan YLEn kanavilla ja se näkyy myös YLEn tekstitelevisiossa sivulla 866. Viranomaistiedote julkaistaan myös IL:n nettisivuilla ja se pyritään lähettämään myös muulle medialle tiedoksi.

Viranomaistiedote lähetetään, kun voimakkaan sääilmiön ennustetaan alkavan seuraavan kolmen tunnin aikana suurella todennäköisyydellä tai on jo saatu havaintoja erittäin voimakkaista tuulista tai tietoa tuhoista. Viranomaistiedote annetaan myös, jos voimakas sääilmiö pystytään paikallistamaan voimassa olevaa varoitusta tarkemmin ja tiedotteella pystytään muutenkin antamaan varoituksiin merkittävää lisäarvoa.

Edellisen kerran Ilmatieteen laitos antoi viranomaistiedotteen Veera-myrskyn vuoksi 4.8. Sitä edeltäneestä viranomaistiedotteesta oli kulunut noin kolme vuotta.

Katso voimassaolevat varoitukset

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.