Tiedotearkisto: 2010

Hallayöt syksyn merkki

20.8.2010 12:00

Kuva: Eija Vallinheimo

Elokuussa hallat yleistyvät nopeasti öiden pidentyessä. Maan pohjoisosassa hallayöt eivät ole harvinaisia elokuun lopussa, mutta etelämpänä hallaa on tähän aikaan vuodesta harvemmin.

Perjantain 20. elokuuta vastaisena yönä mitattiin hallaa paikoin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa sekä Keski-Lapissa. Alin lukema, -2,6 astetta, mitattiin Alajärven Möksyssä. Ylivieskan lentokentällä lämpötila laski myös kahden metrin korkeudessa pakkasen puolelle eli -0,8 asteeseen.

Elokuussa hallat yleistyvät nopeasti öiden pidentyessä. Maan pohjoisosassa perjantain vastaisena yönä mitatut lämpötilat eivät ole mitenkään harvinaisia tähän aikaan vuodesta. Sen sijaan etelämpänä näin kylmät yöt ovat vielä tähän aikaan vuodesta harvinaisina, mutta poikkeuksellisesta tilanteesta ei voida puhua.

Säähavaintoasemilla mitataan yön alin lämpötila kahden metrin korkeudelta sekä maanpinnan tasolta. Hallaa on silloin, kun lämpötila maanpinnan tasolla laskee pakkasen puolelle kasvukauden aikana. Kun lämpötila maanpinnan tasolla laskee alle -4 asteen, puhutaan ankarasta hallasta. Kun lämpötila kahden metrin korkeudella laskee alle nollan on pakkasta.

Lisätietoja:

Sääennuste

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,03 EUR/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,98 EUR/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.