Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2016

Merivesi hätyyttelee ennätysalhaisia lukemia Perämerellä

13.1.2016 9:10

Ilmatieteen laitos varoittaa matalasta merivedestä Perämerellä ja Merenkurkussa keskiviikkona 13. tammikuuta.

Kuva: Jarmo Vehkakoski

Kuva: Jarmo Vehkakoski

Vedenkorkeuden ennustetaan olevan alimmillaan keskiviikkoiltana Perämeren pohjoisosissa, jossa vesi laskee jopa -125cm, eteläosissa -80, Merenkurkussa -60 ja Selkämeren pohjoisosissa -50 senttimetriin. Arvot on annettu teoreettisen keskiveden suhteen, mikä on käytännön tarpeita varten tehty vuosittain muuttuva ennuste vedenkorkeuden pitkäaikaiselle keskiarvolle.

"Huomattavaa on, että Perämeren pohjoisosissa vedenkorkeus laskee erittäin matalalle. Kemissä saatetaan hätyytellä jopa aikaisempaa ennätystä, joka on -125 cm. Näin matalalla vedenkorkeudella on jo vaikutuksia laivaliikenteeseen", sanoo Ilmatieteen laitoksen merisääpäivystäjä Anni Montonen.

Matalaan vedenkorkeuteen ovat syynä kovat pohjoisen puoleiset tuulet, jotka ovat painaneet vettä pois Perämeren pohjukasta. Perämeri on osittain jäässä tällä hetkellä.

Ilmatieteen laitos mittaa meriveden korkeutta Suomen rannikolla neljällätoista asemalla eli mareografilla. Mareografit on sijoitettu riittävän lähelle toisiaan, jotta vedenkorkeuden muutokset voidaan laskea melko tarkasti koko Suomen rannikkoalueella.

Lisätietoja:

Uusimmat vedenkorkeusennusteet: http://ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus

Jäätilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Tulvakeskus: http://ilmatieteenlaitos.fi/tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa. Tulvakeskus ennustaa ja varoittaa tulvista sekä ylläpitää niihin liittyvää jatkuvaa tilannekuvaa. Tulvakeskus tarjoaa palveluita alueellisille viranomaisille sekä tulva-alueiden asukkaille ja toiminnanharjoittajille.