Tiedotearkisto: 2011

Vapun säästä tulossa epävakainen mutta melko aurinkoinen

29.4.2011 12:51

Vapun sää on epävakainen mutta melko aurinkoinen. Tuulet kääntyvät pohjoisen puolelle ja maahamme virtaa kylmempää ilmaa.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen 29. huhtikuuta tekemän ennusteen mukaan vappuaatto alkaa enimmäkseen aurinkoisessa säässä. Iltapäivällä pilvisyys vähän lisääntyy ja sadekuuroja tulee lähinnä maan lounaisosassa, mutta toisaalta myös Pohjois-Karjalasta Itä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä, missä kuurosateet tulevat osaksi lumena. Muualla on enimmäkseen poutaista. Päivän ylin lämpötila on aattona maan etelä- ja keskiosassa 8...12, maan pohjoisosassa 2...8 astetta, lämpöisintä on lounaassa. Vappuyön alin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa nollan vaiheilla, maan pohjoisosassa lämpötila laskee yöllä alimmillaan -2 ja -6 asteen välille.

Vappupäivänä pohjoisenpuoleinen tuuli voimistuu vähitellen lähinnä maan itäosassa. Koko maassa on enimmäkseen puolipilvistä ja iltapäivällä tulee paikoin sadekuuroja, Lapissa on kuitenkin enimmäkseen poutaista. Päivän maksimilämpötilat jäävät hieman vappuaaton lukemien alapuolelle

Myös viime vuonna vappua juhlittiin epävakaisessa säässä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan myös vuosi sitten vappusää oli melko pilvinen ja epävakainen. Sadetta saatiin lähes koko maassa. Etelässä ja lounaassa sadetta kertyi vähiten ja aurinkokin pääsi ajoittain paistamaan. Eniten puolestaan satoi Kainuun ympäristössä, paikoin yli 15 millimetriä. Lapissa sade tuli myös lumensekaisena.

Lämpötilojen osalta viime vappu oli melko tavanomainen. Vappuaattona lämpötila oli etelän noin 16 asteen ja Lapin noin viiden asteen välillä. Vappuyönä käväistiin Lapissa paikoin pakkasen puolella, etelässä lämpötilat pysyivät pilvisessä säässä noin kahdeksan asteen tienoilla. Vappupäivä oli yleisesti aattoa hieman viileämpi. Päivälämpötilat olivat maan etelä- ja keskiosassa 10 - 15 asteessa, rannikoilla oli viileämpää. Lapissa jäätiin alle viiden asteen.

Ilmatieteen laitoksen vappusäätilastojen mukaan mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.
Joskus lunta tai räntää sataa vappuna kuitenkin muuallakin; maan eteläosassa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa ja maan keskiosassa keskimäärin kerran viidessä vuodessa. Viimeksi lunta ja räntää satoi maan eteläosaa myöden vappuna 2005.

Ehjä lumipeite löytyy tyypillisesti vappuna Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolelta. Tänä vappuna ehjää lumipeitettä on enää Keski- ja Pohjois-Lapissa sekä mahdollisesti paikoin itäisessä Suomessa.

Vappupäivänä maan etelä- ja keskiosassa on tyypillisesti hieman yli kymmenen astetta lämmintä ja maan pohjoisosassa ollaan 5 ja 10 asteen välillä. Yöpakkaset ovat vielä yleisiä maan keski- ja pohjoisosassa kun taas etelässä pysytään keskimäärin muutamia asteita plussan puolella.

Lisätietoja:

Vapun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/vappu
Toukokuun sään seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/toukokuu

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)