Tiedotearkisto: 2011

Huhtikuu oli harvinaisen lämmin

2.5.2011 14:33

Huhtikuun keskilämpötila oli lähes koko maassa harvinaisen korkea. Maan itä- ja pohjoisosassa se oli jopa poikkeuksellisen korkea.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Maan pohjoisosassa huhtikuun keskilämpötila oli paikoin jopa poikkeuksellisen korkea eli yhtä lämmin huhtikuu toistuu nykyilmastossa keskimäärin pari kertaa vuosisadassa.Esimerkiksi Sodankylässä saavutettiin mittaushistorian korkein huhtikuun keskilämpötila +2,6 astetta. Edellinen ennätys +2,2 astetta oli peräisin vuodelta 1921. Etelämpänä keskilämpötila ei ollut yhtä poikkeuksellinen, ja muun muassa Helsingin Kaisaniemessä tämä huhtikuu oli viidenneksi lämpimin. Esimerkiksi vuonna 2000 on ollut lämpimämpää.
Ilmatieteen laitoksen mukaan keskilämpötila vaihteli maan eteläosan runsaasta +5 asteesta Käsivarren Lapin runsaaseen nolla-asteeseen. Poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli suurin pohjoisimmassa Lapissa, jossa se oli runsaat viisi astetta. Pienin poikkeama oli länsirannikolla, jossa oli monin paikoin vajaan asteen tavanomaista lämpimämpää. Koko maan keskilämpötila oli +3,4 astetta, joka on 3,1 astetta yli huhtikuun pitkäaikaisen keskiarvon. Kuukauden lämpimimmät päivät sattuivat kuukauden loppupuolelle. Kuukauden ylin lämpötila oli 22,3 astetta, ja se mitattiin 25. päivänä Seinäjoella. Kuukauden alin lämpötila oli -22,8 astetta, ja se mitattiin heti kuukauden ensimmäisenä päivänä Lappeenrannan Konnunsuolla.


Kevät eteni nopeasti huhtikuussa

Terminen kevät ei ollut ehtinyt alkaa huhtikuun alkaessa vielä missään päin maata, vaikka tilastollisesti sen olisi pitänyt alkaa jo maan eteläosassa. Tänä vuonna kevään eteneminen pääsi kunnolla vauhtiin huhtikuun alettua. Huhtikuun 2. ja 3. päivänä terminen kevät alkoikin koko maassa Käsivarren Lappia lukuun ottamatta. Sielläkin terminen kevät alkoi lopulta jo 11. päivänä. Vaikka terminen kevät alkoi maan eteläosassa myöhässä, alkoi se muualla maassa loppujen lopuksi selvästi, Pohjois-Lapissa jopa lähes kuukauden tavanomaista aiemmin.
Lunta oli kuun alussa vielä koko maassa, Ilomantsin Naarvassa jopa 99 cm, mutta huhtikuun aikana lumipeite hupeni nopeasti niin, että kuukauden lopussa lunta oli enää Keski- ja Pohjois-Lapissa eli selvästi suppeammalla alueella kuin tilastollisesti huhtikuun lopussa.
Kuukauden sademäärä jäi suurimmassa osassa maata tavanomaista niukemmaksi. Eniten satoi toisaalta maan lounaisosasta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä ja länsirannikolla sekä toisaalta Lapin etelä- ja itäosassa. Näillä alueilla sadetta kertyi yleensä 20–30 mm, mikä on lähellä tavanomaisia arvoja. Sen sijaan maan kaakkoisosassa, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Länsi-Lapissa sademäärä jäi yleensä 10 ja 20 millimetrin välille, mikä on paikoin alle puolet huhtikuun tavanomaisesta sadannasta. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Nummi-Pusulassa, jossa sadetta kertyi 42 mm. Vähiten eli 7 mm satoi Enontekiön Karesuvannossa. Suurin vuorokautinen sademäärä 22,6 mm, mitattiin Sysmässä 4. huhtikuuta.


Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)

Huhtikuun säätilastot: www.ilmatieteenlaitos.fi/huhtikuu