Tiedote 15.9.2014

Viime kesänä UV-säteilyn voimakkuus oli Suomessa tavanomaista

UV-säteilyn määrään vaikuttava otsonikerros on hitaasti toipumassa. Suomessa UV-säteilyn voimakkuus oli tänä kesänä tavanomaista.
Kuva: Eija Vallinheimo Muistisääntö: jos varjosi on alle puolitoista kertaa oma mittasi, UV-indeksi on kolme tai korkeampi.

Kansainvälistä otsonikerroksen suojelupäivää vietetään 16. syyskuuta, Montrealin pöytäkirjan allekirjoituspäivänä. UV-säteilyn määrään vaikuttava otsonikerros on hitaasti toipumassa. Suomessa UV-säteilyn voimakkuus oli tänä kesänä tavanomaista.

Suomen yläpuolella otsonikerros oli tänä kesänä vuodenaikaan nähden tavanomainen ja UV-säteilyn voimakkuus myös tavanomaista. Ilmatieteen laitos huomauttaa voimakkaasta UV-säteilystä, kun UV-indeksin (UVI) ennustetaan saavuttavan arvon 6. Voimakasta UV-säteilyä mitattiin Etelä-Suomessa tänä kesänä alle 10 päivänä, mutta kansainvälinen UV-suojautumisraja (UVI 3) ylittyi kesällä lähes joka päivä. Aurinkoisen heinäkuun takia UV-säteilyn kertymä oli kuitenkin etenkin heinäkuussa keskimääräistä suurempi.

Korkea lämpötila ei tarkoita välttämättä voimakasta UV-säteilyä

Suomessa oli kesällä poikkeuksellisen pitkä hellejakso. Korkea lämpötila ei välttämättä tarkoita voimakasta UV-säteilyä, sillä UV-säteilyn määrä riippuu paitsi yläilmakehän otsonista ja pilvisyydestä, myös siitä kuinka korkealla aurinko on. Jos pilvetön hellejakso sattuu Suomessa lähelle juhannusta, jolloin aurinko on korkeimmillaan, on UV-säteily erityisen voimakasta. Heinäkuun puolenvälin jälkeen vastaava hellejakso ei niin helposti aiheuta voimakasta UV-säteilyä. Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla on nähtävissä ennustetun UV-indeksin lisäksi myös lähes reaaliaikaiset UV-mittaukset kuudelta kotimaiselta paikkakunnalta. Tulokset kuvaavat hyvin sitä, kuinka UV-säteily vaihtelee vuorokauden aikana auringon korkeuskulman ja pilvien liikkeiden mukaan. Suomen kesässä päivän ylin UV-indeksi on korkeimmillaan varhain iltapäivällä. Aamulla ennen klo 10:ä ja iltapäivällä klo 17:n jälkeen UV-säteily pysyy suojautumisrajan alapuolella.

Suurilta UV-kertymiltä tulee suojautua

Ilmatieteen laitoksen mittausasemilla mitataan UV-säteilyn voimakkuuden lisäksi UV-kertymiä, jotka kertovat kuinka paljon UV-säteilyä tulee maanpinnalle tietyllä aikavälillä, esim. koko kuukauden aikana.Suuret UV-kertymät lisäävät ihmisille aiheutuvia UV-säteilyn terveyshaittoja, esim. ihosyöpäriskiä. Aurinkoina kesinä UV-kertymät ovat suurimpia, jolloin UV-säteilyltä on syytä suojautua, vaikka varoitusrajat eivät ylittyisikään. Tänä kesänä heinäkuussa UV-säteilyn kertymä oli keskimääräistä suurempi sekä Etelä- että Pohjois-Suomessa aurinkoisesta säästä johtuen. Myös ekosysteemien tai ulkona käytettävien materiaalien keston kannalta UV-säteilyn kertymä on merkittävä suure.

Otsonikerros palautumassa hitaasti ennalleen

Yläilmakehän eli stratosfäärin otsoni suojaa maapallon elämää Auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Montrealin pöytäkirjan ansiosta otsonia tuhoavien aineiden käyttöä ja valmistusta on onnistuttu vähentämään voimakkaasti ja niiden pitoisuudet ilmakehässä ovat kääntyneet laskuun. Uusien tutkimustietojen mukaan otsonikerros on osoittanut toipumisen merkkejä. Tutkijat arvioivat, että otsonikerros palautuu ennalleen noin vuonna 2050. Etelämantereen yllä tämä tapahtuu 10 - 20 vuotta myöhemmin.

Ilmatieteen laitos mittaa otsonikerroksen paksuutta kansainvälisenä yhteistyönä ympäri vuoden Sodankylässä ja Jokioisilla. Mainittujen paikkakuntien lisäksi Ilmatieteen laitos seuraa Etelämantereella Marambion tutkimusasemalla stratosfäärin otsonia, maanpinnan UV-säteilyä, aerosoli- ja kasvihuonekaasuja sekä lumen heijastuvuutta UV-aallonpituuksilla. Etelämantereen havaintotoiminta tehdään yhteistyössä Argentiinan meteorologisen laitoksen kanssa. Lisäksi Ilmatieteen laitos on mukana monissa kansainvälisesti merkittävissä otsonikerrosta mittaavissa satelliittihankkeissa. Mittausohjelma on osa Suomen panosta otsonia tuhoavien aineiden kieltosopimuksen eli ns. Montrealin pöytäkirjan valvonnassa.

Lisätietoja:

UV-säteily: Kaisa Lakkala, Arktinen tutkimus, Sodankylä, puh. 040 747 6792 jaOuti Meinander, puh. 050 569 8900, etunimi.sukunimi@fmi.fi

Otsoniasiat: Leif Backman, puh. 029 539 4179, etunimi.sukunimi@fmi.fi

Tarkempaa tietoa kautta koko maapallon UV-säteilystä: http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennustetai tekstiviestipalvelusta (viesti numeroon 16161, esim. 'uvi las palmas', 0,84 €/viesti).