Tiedotearkisto: 2011

Jäätalvi on päättynyt

24.5.2011 12:37

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu on julkaissut tänään, tiistaina 24. toukokuuta jäätalven 2010–2011 viimeisen jääkartan ja tiedotuksen.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu on julkaissut tänään, tiistaina 24. toukokuuta jäätalven 2010–2011 viimeisen jääkartan ja tiedotuksen.

Taakse jäänyt talvi luokitellaan jääpalvelun tilastoissa ankaraksi. Jäätalven huippukohta koettiin helmikuun 25. päivänä, jolloin jäällisen alueen laajuus oli 315 000 km².
–Jäätä oli eniten sitten 1980-luvun puolivälin jälkeisten ankarien talvien, kertoo jääasiantuntija Jouni Vainio.

Jäätalvi oli ankara

Marraskuun alkupuoli oli lämmin, mutta kuukauden ensimmäisen viikon jälkeen vedet alkoivat viiletä. Marraskuun loppupuoli oli harvinaisen, osin jopa poikkeuksellisen kylmä. Marraskuussa alkanut kylmä jakso jatkui joulukuussa ja merijään määrä lisääntyi nopeasti.
–Siitä talvi jatkui totuttuun tapaan leutojen tuulisten ja tyynempien kylmien jaksojen vaihdellessa. Helmikuun alussa jäätilanne vastasi melko hyvin keskimääräistä tilannetta. Helmikuun puolivälissä sää kylmeni ja kuukauden jälkipuoliskosta muodostui suurimmassa osassa maata jopa poikkeuksellisen kylmä. Tämä kylmä jakso sai myös merijään määrän lisääntymään nopeasti. Jäätalven huippukohta saavutettiin helmikuun 25. päivänä, jolloin jäätä esiintyi noin 315 000 km²:n alueella. Tämän perusteella jäätalvi luokitellaan ankaraksi, kuvailee Vainio jäätalven kulkua.

Helmikuun lopussa tuulet kääntyivät etelänpuoleisiksi ja navakoituivat. Tuulien takia kaikilla Suomen merialueilla havaittiin jääkentässä puristusta, joka ajoittain oli jopa vaarallisen voimakasta. Pahimmillaan Merenkurkun molemmin puolin odottivat kymmenet kauppa-alukset jäänmurtajien avustusta ja aluksia avustettiin yksitellen.


Lisätietoja:

Jäätilannekartta: ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne
Meriveden korkeushavainnot: ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 5015 359, jouni.vainio@fmi.fi